Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ријалити се преселио у новине
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 04. 2015.

Аутор: В. Ц. Извор: Дневник

Ријалити се преселио у новине

Комисија за жалбе Савета за штампу упозорила је на растући тренд преливања непримерених садржаја из телевизијских ријалити шоу програмау штампане медије, што је, како оцењује, тешко кршење кодекса новинара.

Председавајући Комисије за жалбе Иван Цвејић рекао је да се у штампаним медијима преносе увреде, порнографски и непримерени садржаји из ријалити шоу који су "васкрсли" на телевизијама, а да су ти садржаји доступни свима, без обзира на узраст.

Заложивши се да се за проширење круга оних који имају право да се жалбом обрате Комисији, Цвејић је оценио да је добро што ће се одлуке комисије узимати у обзир приликом одлучивања о додељивању средстава из буџета Србије за пројектно финансирање медија.

Чланица Комисије за жалбе Тамара Скроза рекла је да је само у последње две недеље забележено око 10 тешких кршења кодекса написима у медијима, попут наслова „Подавили се као пацови" за вест о погибији стотина миграната. Према њеним речима, у медијима се наставља кршење претпоставке невиности детаљним описима злочина, с именима фотографијама и детаљима из приватног живота.

Скроза је оценила да кодексу новинара мањка одредба која би се тицала медијског прогона и кампање на шта је, навела је, до сада било неколико жалби.

Коментари (1)

Остави коментар
нед

26.04.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 16:23

U PRAVU SU, ALI...

Potpuno su u pravu gospoda (i gospođe) iz "regulatornog tela", ali bi trebalo i da se izjasne odakle najednom tolika poplava šunda i bezobrazluka na medijskoj sceni u nas. Čiji je to uticaj, možda nova škola, direktiva odnekud? Nije, naravno, palo s neba, iznebuha, nisu se stari urednici, majstori od zanata, pretvorili iz čista mira u skandal majstore. A njihovi učenici, poletarci što preuzimaju kormilo, učili na tabloidnoj tradiciji koja doskora nije ni postojala u Srbiji. Šta je u pitanju? I, da budem iskren, bez ljutnje i cenzure ovih redova, nadam se, pomenuta imena iz Komisije meni, prevashodno kao konzumentu medija, ne ulivaju poverenje - znam ih po političkoj i ideološkoj usmerenosti koja je, svakako, suprotna postulatima nepristrasnog novinarstva, ako ono uopšte negde postoji.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси