Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Бојчић: Тужилаштво одбија истрагу погибије радника РТС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 04. 2015.

Извор: РТВ

Бојчић: Тужилаштво одбија истрагу погибије радника РТС-а

Придружени члан Комисије за истраживање убистава новинара Мирослав Бојчић изјавио је за Радио-телевизију Војводине да Тужилаштво одбија да покрене истрагу за случај погибије радника РТС-а за време НАТО бомбардовања Србије.

 

Бојчић је најавио да ће Комисија ускоро покренути истрагу о овом, како је рекао, "најкрупнијем државном злочину".

"За разлику од осталих случајева у којима Тужилаштво активно сарађује, у случају погибије радника РТС-а суочени смо са одбијањем Тужилаштва да покрене истрагу, јер не жели да процесуира тај злочин", истакао је он у емисији "Један на један" РТВ-а.

Навео је да су се и породице убијених у више наврата обраћали Тужилаштву у том погледу, али да су се тамо оглашавали ненадлежним, да би касније све било пребачено на више јавно тужилаштво, где је случај додељен бившем војном тужиоцу који је, према његовим речима, ту истрагу зауставио, при чему је и значајан део документације изгубљен.

"Био сам са представницима породица када су нас обавестили да неће покренути истрагу јер, како тврде, нема индиција на основу којих би то могли да учине", казао је Бојчић.

Он је рекао и да нема никаквог спора да је државни врх Србије био обавештен да ће те ноћи бити бомбардована зграда Телевизије у Абердаревој, наводећи да су те информације имале и војне и цивилне тајне службе.

"Нема сумње да је државни врх то знао. На суђењу Драгољубу Милановићу Тужилаштво је тражило од Министарства одбране да каже имају ли сазнања да се знало да ће зграда бити бомбардована. Два независна извора из служби безбедности потврдили су тад да су та сазнања имали", рекао је Бојчић, додајући да су њихови извештаји похрањен у јединствен досије, који је проглашен тајним и предат на чување .

Према његовим речима, породице убијених и њихови заступници потраживали су тај документ од претходних министара одбране, али га нису добили. Додао је да им је министар Драган Шутановац 2007. године потврдио да тај досије постоји и обећао да ће им омогућити увид, али то никад није учинио.

Бојчић каже да је нешто касније сачињена и копија тог досијеа која је стављена у нови досије број 209. Он је рекао да су потом кружиле информације да је документ уништен, али каже да он не не верује у такву информацију.

Он је најавио да ће Комисија ускоро упутити конкретне захтеве Министарству одбране у том погледу, међу којима и питање "ко је наредио уништавање првог досијеа број 466, уколико је уништен", те затражити да се саслушају одређена лица из Министарства одбране.

"Истрага је фокусирана на војску, јер је била упозорена на бомбардовање. Дакле, то је урађено са пристанком војске. То је био ратни злочин против властитог цивилног становништва и то не може да застари", истакао је.

Бојчић је оценио да је "чињеница жртвовања радника РТС доказ да је то злочин против властитог цивилног становништва".

"То је био најављени злочин. Главни кривац је Слободан Милошевић, а суђењем његовим генералима и осталим наредбодавцима тог злочина отворила би се врата да се изађе и на међународни план", оценио је он.

Бојчић је казао да породице жртава још нису дошле до докумената о увиђају који је обављен након бомбардовања, те да је и тај извештај код Војске. Подсетио је и да су породице убијених повеле поступак против НАТО у Стразбуру 2001. године, али да их држава Србија није подржала ни документарним материјалом нити доказним материјалом.

"Али, они су то покушали, за разлику од државе и и наводних патриота", рекао је Бојчић.

Он је оценио да је невероватно да нико до сад није тражио записнике са седнице Врховног савета одбране за време НАТО бомбардовања, који би, како сматра, могли открити ко је дозволио да се радници РТС жртвују, наводећи да ће то такође бити једно од питања Комисије Министарству одбране.

"Сва убиства која истражује Комисија су државни злочин, а случај РТС је најкрупнији државни злочин. И док се те ствари не реше Србија сигурно неће кренути напред", закључио је Бојчић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси