Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Локални шериф
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 04. 2015.

Аутор: Александар Гајовић Извор: Илустрована Политика

Локални шериф

Недавни боравак на југу Србије, тачније у Нишу, уверио ме је да на ”локалу” много тога шкрипи и да није све онако како би то требало да буде, укључујући и усмеравање средстава за – јавно информисање житеља тога града! Добар пример за то је разговор са једним високим општинским званичником, који ми је помало надмено саопштио да му више не пада на памет да из градског буџета издваја за медије, поготово оне приватне!

– Народ, бре, овде нема шта да једе, на ивици је социјалног амбиса, а ти ми сада причаш о давању пара неком овдашњем радију, новинама или телевизији... Што смо имали, дали смо, али више не! – рекао ми је некако с ”висине” високопозиционирани функционер нишке општине, уопште не марећи на моју примедбу да ако је тако, у шта не сумњам, онда им буџетски план није најсрећније решен и да би требало да приступе његовом ребалансу.

Све што је затим следило и што сам том (не)приликом чуо се мање-више сводило на паушалне закључке о непринципијелности најзначајнијих нишких медија, о њиховом несхватању напора градске владе да удовољи егзистенцијално најугроженијима, да финансијска ситуација никада није била тако тешка...

Сва моја настојања да му укажем да он не дели свој лични новац, већ прикупљена средства пореских обвезника који живе у Нишу, који ипак заслужују да буду информисани о догађањима у свом граду и да за тако нешто постоји законски оквир којим се то јасно уређује и одређује, нису уродила плодом! Човек, једноставно, не да, па не да паре за даљи развој најслушанијег радија, најчитанијих новина и најгледаније телевизије у Нишу!

Не да, па не да и – шта му ко може!

Још додаје како је Београду лако, јер тамо још и има пара за све, па и за – медије! Пошто сам буквално наишао на ”зид”, где свака врста расправе губи смисао, а глава од упорности да се нешто докаже почиње лагано да боли, пред ”локалног шерифа” сам извукао последњи адут, убеђен у јачину својих аргумената:

– Ако идејно имате, а верујем да имате, стратегију о томе како и на који начин да оно што вам је преостало у општинској каси искористите за решавање проблема најсиромашнијих Нишлија, онда ме интересује начин на који ће ваши суграђани о томе  сазнати, односно бити информисани где је њихов новац потрошен!

Одговор (не)очекивано нисам добио.

Започеле се затим са неким другим темама, између осталог, и о формирању нове градске владе у Нишу, пошто је она претходна, због распуштања општинских одбора владајуће партије, прошлога месеца остала – на леду! Незванично, због незадовољавајућих резултата и рада доскорашњих градских челника.

После наведеног сусрета и контакта са једним од оних ”који се у свом граду за све питају”, одлука о неповерењу онима који су безмало тај град на југу Србије водили претходне три и по године, делује ми сасвим логично. Јер, лепо је и престижно сести у фотељу ”на локалу”, поготово оној у Нишу, која има и традицију и историју, али је то уједно и једна велика обавеза према свима и многима.

И према медијима, који никада не смеју бити задња рупа на свирали.

То стварно треба схватити.

Наравно, ако се може!

Коментари (1)

Остави коментар
сре

22.04.

2015.

Sava [нерегистровани] у 06:19

Kukavički tekst

Iz ovog teksta se ne može zaključiti ko je ko, i kako se zove čovek koji ovo izjavljuje. Ovaj tekst ne služi ničemu i pokazuje koliko je kukavičko novinarstvo u Srbiji. Ovu zbrku bez imena i prezimena, niste trebali ni da prenesete. Mene je sramota.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси