Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "Слобода медија у региону се погоршава"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 04. 2015.

Извор: Танјуг, РТВ

"Слобода медија у региону се погоршава"

Представница ОЕБС-а за слободу међа Дуња Мијатовић оценила је у интервјуу за немачки радио Дојче веле да се генерално ситуација по питању медијских слобода у региону Западног Балкана убрзано погоршава и посебно се осврнула на случај Македоније и Босне и Херцеговине.

 

Поводом оптужби на рачун македонске владе да свакодневно прислушкује више од 100 новинара, Мијатовић је рекла да је главна порука ОЕБС-а била јасна, а то је да је неприхватљиво да се новинари прислушкују и надзиру.

"Позвала сам на брзу истрагу у овом случају. Ово, на жалост, није први пут да чујем да се новинари прислушкују и то је једноставно неприхватљиво. Такво нарушавање приватности крши новинарско право на заштиту извора и врло ефектно осујећује сваки покушај бављења истраживачким новинарством", рекла је она.

Мијатовић је истакла да је ОЕБС у константном дијалогу с македонским властима и да су у многим случајевима договорене промене које би омогућиле јачање медијских слобода у земљи.

"Један од примера јесте и нови медијски закон на којем су заједно са тамошњим властима радили и наши експерти, а већина наших кључних коментара је уврштена у сам закон. Друга питања су остала по страни, на пример безбедност новинара. Јер, иако Томислав Кежаровски није више у затвору, остала је и даље криминална пријава за његове новинарске активности. А то је обесхрабрујућа порука медијима. Много више треба да се уради како би се побољшала медијска ситуација у земљи", рекла је Мијатовић.

Говорећи о стању медија у БиХ, она је оценила да је тамо ситуација суморна.

"Постоје многа питања која морају под хитно да се реше. Тренутно постоји огромна сумња у одрживост јавног емитера и спровођење дигитализације", рекла је она.

Мијатовић је додала да је 3. априла упутила писмо одговорнима да обезбеде ефикасан систем финансирања што би обезбедило и финансијску и уредничку независност пре него што се комплетан систем уруши.

"Писала сам и о преласку на дигитално емитовање. Босна и Херцеговина је једина земља региона која још није покренула значајније кораке у смеру дигитализације. То би неке регионе могло да остави без телевизијског сигнала, када се 17. јуна буде прешло на дигитално емитовање", додала је.

"Надам се да ћу ускоро отићи у званичну посету у БиХ и видети на лицу места како наша организација може да помогне у овим, али и питањима других медијских слобода у земљи", рекла је Мијатовић.

Како је рекла, главни проблем који преовладава широм Балкана јесте тај да регион није превазишао наслеђе претходног система, а под тим она подразумева контролу медија.

"Постоји много питања о којима стално говорим: од претњи и напада, некажњавања, преко уредничке и финансијске независности јавних сервиса и њихових регулаторних тела, до имплементације медијских закона и транспарентности власништва медија и њиховог финансирања", рекла је Мијатовић.

Она је указала да су, додуше, видљиви неки позитивни кораци, као што је формирање независне комисије која ће надгледати истрагу о убиствима новинара.

"Али, то још не може да замени одговорност државних институција и преко потребну политичку вољу и напор да се убице и налогодавци тих страшних напада на медије приведу правди", рекла је Мијатовић.

Западни Балкан, на жалост, није имун на узнемиравање, застрашивање па цак и насилне нападе на новинаре и њихову имовину, упозорила је Мијатовић и поновила да политички интереси и интереси владе морају да изађу из медија.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси