Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јанковић: Изузетно видљиви притисци на медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 04. 2015.

Извор: Политика, Фонет

Јанковић: Изузетно видљиви притисци на медије

Било би добро када би свака власт схватила да омбудсман постоји да је штити од ње саме, изјавио је у заштитник грађана Саша Јанковић и нагласио да нема никакав проблем с влашћу, већ да само ради свој посао њихове контроле, како је и прописано Уставом.

У најбољем интересу сваке власти је да пропусти у њеном раду буду идентификовани и да то учини онај ко не зависи од ње јер је само тако слободан да каже у чему је проблем, оценио је Јанковић и додао да се исправљањем таквих пропуста само учвршћује поверење грађана у власт.

Наша медијска сцена у 2014. била је таква да не можемо рећи да није било притисака на медије. Напротив, ти притисци су били изузетно видљиви, констатовао је Јанковић.

Нико никога нема право да зове или да напише допис и забрани нешто, прецизирао је Јанковић и подсетио да се то још од 19. века не ради на тај начин.

Србија није на том нивоу да неко на класичан цензорски начин забрањује било шта. Међутим, то је далеко од тога да нема цензуре, која се остварује на друге начине, сматра Јанковић.

Ако се онај ко указује на неспорне проблеме у остваривању права грађана и грешке у раду органа власти проглашава непријатељем, онда су интереси грађана и њихова права у ствари непријатељи, а мислим да то није ничија политичка платформа, нагласио је Јанковић. Као заштитник грађана, додао је он, немам никакав спор с влашћу, већ само радим свој посао, прописан Уставом, а то је контрола рада органа власти.

У овом моменту једино размишљам о томе како да свој посао радим још боље, објаснио је Јанковић и упозорио да „имамо повећање броја притужби у прва три месеца ове године за 66 одсто у односу на исти период прошле године”.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси