Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинарска удружења шокирана убиством украјинског новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 04. 2015.

Извор: Танјуг

Новинарска удружења шокирана убиством украјинског новинара

Међународна федерација новинара (ИФЈ) и њена регионална чланица Европска федерација новинара (ЕФЈ) запрепашћене су због убиства новинара Олеса Бузине и траже хитну, независну истрагу о овом злочину, саопштио је НУНС.

 

Како је наведено, украјински новинар Олес Бузина убијен је јуче поподне у близини његове куће у Кијеву. "Шокирани смо убиством Олеса Бузине.

Наше мисли су са његовом породицом и пријатељима. Контроверзна личност или не, новинар никада не сме бити мета због свог извештавања или ставова. ИФЈ тражи хитну, независну истрагу како би се извршиоци овог шокантног убиства привели правди" изјавио је председник ИФЈ Џим Бумела.

Председник ЕФЈ Могенс Блихер Бјерегард рекао је да "континуирани притисци на новинаре морају престати" и да све владе и међународне институције морају да испуне своје обавезе и посвете се обезбеђивању сигурности новинара и борби против некажњивости злочина, посебно у време сукоба.

Прес служба Владе Украјине саопштила је да је на новинара Бузину пуцано јуче око 12:20, у близини његове куће, а Украјински министар унутрашњих послова Антон Херашченко изјавио је да су нападачи побегли у тамно плавом "форду" са страним таблицама, каже се у саопштењу. Олес Бузина је контроверзна личност у Кијеву, као новинар, водитељ и бивши главни уредник листа на руском језику Сегодња. Био је познат по својим проруским ставовима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси