Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Адвокати тврде да су браћа Симовић умешана у убиство Ћурувије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 04. 2015.

Аутор: Мирослава Дерикоњић Извор: Политика

Адвокати тврде да су браћа Симовић умешана у убиство Ћурувије

Адвокати четворице окривљених за убиство власника и уредника „Дневног телеграфа” и „Европљанина” Славка Ћурувије протестовали су на јучерашњем припремном рочишту што Тужилаштво за организовани криминал није покренуло поступак против чланова „земунског клана” браће Милоша и Александра Симовића за ово дело.

 

Свој протест браниоци су образложили тврдњом да из изјаве коју је Александар Симовић у својству сведока дао пред двојицом заменика тужилаца за организовани криминал 10. јануара 2014. године „практично” произилази да је он извршио злочин.

Према сазнањима „Политике”, Симовић је тада на питање тужиоца да ли је са братом Милошем коментарисао „шири контекст” убиства Ћурувије и да ли су разговарали о новинару, одговорио: „Наравно да смо разговарали. Када смо били сами, брат и ја смо причали о томе и другим кривичним делима које смо починили. Знали смо да је убијен због написа у новинама, али то нисмо посебно 'бистрили'. То нас сада није дотицало, као што нас нису дотицале ни друге ствари које смо радили за државу.”

Према незваничним информацијама, адвокати су предложили и да се у поступку против окривљених, у својству сведока, саслушају премијер Александар Вучић, председник Србије Томислав Николић, некадашњи министар здравља Милован Бојић...

Према истим информацијама, заступници оштећених предложили су да се поново вештаче повреде које су нанете Ћурувијиној супрузи Бранки Припи, која је била са њим када је убијен, као и да се обави саслушање Мирјане Марковић, супруге некадашњег председника СРЈ Слободана Милошевића.

Пошто до истека радног времена судија није одлучио о доказним предлозима, наставак припремног рочишта заказан је за 24. април. Тужилаштво за организовани криминал своје доказне предлоге представило је пре два дана, а међу њима је и саслушање око 90 сведока. На крају припремног рочишта, суд би требало да закаже почетак суђења, којем ће моћи да присуствују медији и јавност, а оптужени ће моћи детаљно да изложе своју одбрану.

На оптуженичкој клупи су некадашњи начелник Ресора ДБ Радомир Марковић, шеф београдског центра ДБ-а Милан Радоњић, главни обавештајни инспектор у Другој управи ресора Ратко Ромић и припадник резервног састава тог ресора Милан Курак. Марковић је на суђење довезен из затвора у Пожаревцу где издржава казну затвора од 40 година, а Радоњић и Ромић из притвора Окружног затвора у Београду, док је Курак у бекству и за њим је расписана међународна потерница.

Оптужницом Тужилаштва за организовани криминал окривљени се терете да су „из ниских побуда” убили Славка Ћурувију 11. априла 1999. године, то јест да су извршили кривично дело убиства за које је запрећена казна од 30 до 40 година затвора. Марковић се терети да је то дело извршио подстрекавањем, а остали су оптужени као саизвршиоци.

Ћурувија је усмрћен на Ускрс, 11. априла 1999, током НАТО бомбардовања СР Југославије. Убиство је извршено у дворишту испред улаза у зграду, где су се налазиле просторије маркетинг службе „Дневног телеграфа”. Са Ћурувијом је у време убиства била његова невенчана супруга, историчарка Бранка Прпа, која је том приликом лакше повређена пошто су је нападачи онесвестили ударцем у главу.

Кључни сведок у овој истрази након чијег исказа су ухапшени оптужени 13. јануара 2014. године је некадашњи припадник ДБ, то јест командант јединице за специјалне операције Милорад Улемек Легија, који се налази на издржавању казне од 40 година затвора. Улемек је на своју иницијативу, безусловно, 8. јануара 2014. године дао исказ тужилаштву у којем је детаљно испричао све што зна о тој ликвидацији. У време убиства Ћурувије на власти у Србији је била коалиција СПС, ЈУЛ и СРС.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси