Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Гашић отказао Радићу због критика?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 04. 2015.

Извор: Б92

Гашић отказао Радићу због критика?

Војни аналитичар Александар Радић изјавио је да има сазнања да је министар одбране Братислав Гашић наложио војном листу "Одбрана" да прекине сарадњу са њим.

У изјави агенцији Бета, Радић је рекао да има сазнања да је лично Гашић наредио да "Одбрана" не објављује његове текстова јер је он у јавности постављао питање моралне одговорности и потенцијалне смене министра након несреће у којој су погинула четворица припадника војске, двојица медицинских радника из Новог Пазара и једна беба.

У новом броју "Одбране", који је изашао у четвртак 16. априла, нема Радићевих текстова. 

На питање агенцији Бета о том случају, у Управи за односе са јавношћу Министарства одбране затражено је да Бета своја питања достави писаним путем. 

Радић је додао да су проблеми са актуелним менаџментом министарства почели у октобру 2014. године због критика око трошкова војне параде и због критика прикривања заједничке вежбе са руском војском одржане у новембру те године. 

Он је додао да му одлуку о прекиду сарадње нико није формално саопштио али да су се његове сумње да би до тога могло доћи потврдиле када га нико није позвао да људима који се баве техничким преломом магазина достави потписе фотографија за његов текст који је био предвиђен за наредни број, што је, иначе, била устаљена пракса. 

"За претходни број 'Арсенала' (додатак 'Одбране') писао сам текст о употреби авиона МиГ-21 ПФМ у југословенском ваздухопловству. Због дужине, текст је подељен на два дела а други део је био планиран за нови број. Међутим, нису ме контактирали да им доставим потписе фотографија, што се увек раније дешавало, а из својих извора сазнао сам да им је наложено да прекину сарадњу са мном", рекао је Радић. 

Радић је навео да је за "Одбрану" писао редовно од 2007. године и да је за тај магазин Министарства одбране написао неколико стотина текстова. 

У питању је била спољно-политичка колумна, писана из угла безбедности, као и историјски текстови о наоружању које је било у употреби у југословенској и српској војсци, односно текстови који се ни на који начин нису тицали дневне политике у Србији. 

Аналитичар је посебно истакао да је са људима из "Одбране" увек имао одличну сарадњу, да су се они понашали веома професионално и да никада ни са једне стране није било замерки. 

На његово распитивање у Управи за односе са јавношћу Министарства одбране да сазна у чему је проблем, нико није желео да му децидирано одговори. 

"У 'Одбрани' су имали став да су спремни да ми обезбеде онолико простора колико има текста, а одличну сарадњу имали смо и када је у питању издавање књига у војној издавачкој кући. Мењали су се уредници и министри одбране и није било никаквих проблема", рекао је Радић. 

Он је додао да његова мотивација да пише за војни лист није била финансијска, јер су "хонорари занемарљиви", већ је то само ствар престижа и склоности коју осећа према војним темама.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси