Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Кина: Осуђен "светски херој медија"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 04. 2015.

Извор: Бета, Танјуг, Б92

Кина: Осуђен "светски херој медија"

Кинески суд је осудио 71-годишњу новинарку Гао Ју на седам година затвора због одавања државних тајни, саопштиле су кинеске власти.

 

Гао, коју је 2000. Међународни прес институт прогласио једном од 50 "светских хероја штампаних медија", "незаконито је одавала државне тајне странцима", наводи се у пресуди, а пренела је агенција АФП.

"Веома смо разочарани овом пресудом", изјавио је један од адвоката Гаове, Шанг Баоџун, који је на суду тврдио да је наводно признање од новинарке изнуђено пошто су јој запретили да ће се нешто догодити њеном сину.

Гао, која је позната по свом отвореном залагању за демократију и слободу новинарског изражавања, нестала је у априлу прошле године, а појавила се месец дана касније на државној телевизији када је признала кривицу за све што јој се ставља на терет, али је касније рекла да је признање било изнуђено.

Државни тужилац је касније тај прилог користио као доказ на суду.

Испред суда се јуче уочи изрицања пресуде појавило око 20 страних новинара, али су их полицајци и обезбеђење држали подаље од суднице.

На пресуду суда одмах је реаговала организација за заштиту људских права Амнести интернешенел (Amnesty International), оцењујући да је реч о непоштовању правде и кршењу слободе медија.

"Ова страшна казна за Гао Ју очигледан је политички прогон. Она је жртва деспотског закона о државним тајнама, који је нејасно формулисан и служи да угуши глас бораца за слободу говора", навео је Вилијам Ни из Амнести интернешенела.

Међународна организација за заштиту људских права Хјуман рајтс воч навела је да је суд закључио да је Гао једном сајту у САД проследила интерни документ кинеске Комунистичке партије, којим се тражи да се изврши репресија над независним медијима и да се угуши свака критика партије.

На одлуку суда реаговала је и међународна организација за заштиту новинара Репортери без граница, која наводи да документ који је Гу послала није био тајни и да је претходно већ био обелодањен.

Кажњавање Гао Ју "нови је удар на слободу говора и медија", навело је америчко удружење писаца ПЕН центар које се бори за толеранцију и слободу изражавања.

Гао, која има озбиљних здравствених проблема, у новембру се појавила пред судом у Пекингу, када је негирала све тачке оптужнице, а страним медијима тада није било дозвољено да присуствују рочишту.

Гао Ју била је истраживачки новинар и заменица главног уредника часописа Economics Weekly.

Ухапшена је крајем априла прошле године, када је извршен притисак на многе борце за заштиту људских права, уочи обележавања 25. годишњице великх протеста на тргу Тјенанмен, на којима је и она учествовала.

Гао Ју је 1997. године била прва добитница Светске награде за слободу медија, коју додељује УНЕСКО.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси