Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Обележено 16 година од убиства Славка Ћурувије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 04. 2015.

Извор: Танјуг

Обележено 16 година од убиства Славка Ћурувије

Представници новинарских удружења данас су, полагањем венаца и паљењем свећа код спомен плоче новинару Славку Ћурувији, обележили 16 година од његовог убиства и позвали надлежне да учине све да тај злочин у потпуности буде расветљен. Министар културе и инфросмисања Иван Тасовац истакао је да је интерес и Владе Србије и Министарства културе да случај убиства Ћурувије добије судски епилог, да починиоци буду кажњени и да се расветли политичка позадина убиства.

"То је не само законска, већ морална обавеза према породици, жртви, друштву, али и целокупној новинарској заједници", рекао је Тасовац у Светогорској 35, на месту где је, на Ускрс 1999. током НАТО бомбрадовања убијен Ћурувија.

Тасовац је истакао да је безбедност новинара приоритет, као и да је циљ да и други нерасветљени слуцајеви убиства новинара буду доведени до судског процеса.

Преседница Удружења новинара Србије (УНС) Љиљана Смајловић изразила је наду да ће Ћурувија, као и његова породица, али и новинари, дочекати правду ове године.

Она је подсетила да би суђење требало да почне за месец дана, а да данас у Београду постоји улица Славка Ћурувије, као и фондација која носи његово име, што је важно као сећање на његов лик и дело.

Председник НУНС Вукашин Обрадовић рекао је да је држава учинила важан корак подизањем оптужнице за убиство новинара Ћурувије и да се очекује да се добију одговори на конкретна питања - ко су убице, али и ко су налогодавци.
"Без одговора на ово друго питање, бојим се да истина неће бити комплетна", рекао је Обрадовић.

Почетком марта ове године Специјални суд у Београду потврдио је оптужницу против четворице припадника некадшње Државне безбедности (ДБ) којом их терети за убиство Ћурувије 1999. године.

Тужилаштво је оптужило тадашњег начелника Ресора ДБ Радомира Марковића, шефа београдског центра ДБ Милана Радоњића, главног обавештајног инспектора у Другој управи Ресора Ратка Ромића и припадника резервног састава тог ресора Милана Курака.

Радоњић и Ромић су у притвору, Марковић је у затвору у Пожаревцу на издрзавању казне затвора од 40 година, а Курак је у бекству и за њим је расписана међународна потерница.

Фондација "Славко Ћурувија" саопштила је раније да држава својим деловањем мора да пружи уверавање да суђење оптуженима за Ћурувијину смрт није само последица једнократног геста политичке воље.
"То мора бити поуздани знак трајног институционалног опредељења да су слобода мисли и говора вредности којима Србија суштински тежи и које је спремна да брани по сваку цену", истиче се у саопштењу.

Према подацима НУНС-а, само у 2014. години била су 22 случаја претњи или физичких напада на медијске раднике и медије, а у највећем броју тих случајева починиоци су остали непознати или познати али некажњени.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси