Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Представљени уредници Службеног гласника
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 04. 2015.

Извор: Танјуг, Блиц

Представљени уредници Службеног гласника

В. Д. директора Службеног Гласника др Јелена Триван представила је данас у новоотвореној књижари у Македонској нови уреднички колегијум на чијем је челу као директор издавачке делатности угледни уредник Петар Арбутина.

Чланови новог колегијума су главни уредник Гојко Тешић а уредници библиотека су Владимир Кецмановић, Светислав Басара, Јовица Аћин, Бранко Кукић који је због болести био одсутан и Горан Петровић.

Триван је истакла да је њој познато неповерење које влада у Србији према јавним предузећима али да је њен план да покаже да је јавно предузеће попут Службеног гласника у стању да буде профитабилно и при томе да испуњава своју културну мисију.

Она је додала да је у периоду од 2012. до сада затворено 13 књижара и обећала је да ће обновити књижарску мрежу и да ће до краја године Службени гласник имати у Србији 30 књижара. Током маја, најавила је она, отварају се нове књижаре у Нишу и Пироту.

Триван је подвукла да је током прва два месеца од како је преузела дужност уплатила све дажбине и одредјену суму у посебни фонд државе и убедјена је да ће годину завршити са значајном добити.

У плану који је сада усвојен, предвидјено је да се објави 157 наслова до краја године а сви присутни уредници су најавили књиге које су већ у припреми и које могу да се очекују за београдски Сајам књига у октобру.

Могло се приметити да је Јелена Триван ангазовала само двојицу нових уредника - Кецмановића и Басару док су остали чинили уредничку екипу која је у периоду пре 2012. покренула нове библиотеке од којих ће неке, како је данас речено, наставити свој живот на полицама књижара.

Уместо одсутног Кукића, Гојко Тешић је најавио да ће бити настављена библиотека позната под називом "Заљубљеника у..." која ће добити до Сајма књига 2 наслова - један посвећен звездама а други рокенролу.

Као нови уредник, Кецмановићу је припала част да први изнесе своје идеје јер ће се, како је рекла Триван, он пре свега бавити делима посвећеним публицистици а то значи да ће пратити писање дневних колумни и претварати их у књиге.

Кецмановић је најавио да ће ускоро изаћи дневници Кустурице, нова књига Вулета Ззурића о Бранку Ћопићу, најновије колумне Федје Димовића, члана Београдског синдиката, а у плану је објављивање колумни Мухарема Баздуља.

Басара је најавио да ће у библиотеци "Лимес" објављивати подједнако домаће и стране ауторе јер сматра да смо за протеклих 25 година пропустили многа значајна дела светске књижевности.

Прва књига коју је Басара најавио је "Сумрачно свитање" Пола Вирилиоа. Такодје, Басара ће објавити књигу полемика "За и против Вука Караџића".

Јовица Аћин је најавио да намерава да настави са приредјивањем едиција које је већ увео у издавачки програм Гласника јер сматра да читање књиге значи живот јер се обраћамо машти и лепим и новим идејама.

Он је књижаре и библиотеке назвао храмовима и сматра да је задатак уредника да те храмове испуњавају делима која су потребна српској култури и користе за комуникацију медју људима.

Као прву едицију којој ће посветити пажњу, он је навео "Гласови света" у којој је објавивао претежно преводна дела јер сматра да врхунских превода има најмање на домаћем тржишту. У тој едицији ће у најскорије време изаћи две студије о заверама и толеранцији.

Артубина је истакао да је његов задатак да докаже нетачним тезе да су јавна предузећа паразити овога друштва.

Триван га је допунила да је за проитекла два месеца за 52 посто порасла продаја стручне литературе коју Гласник објављује по дужности и да су објављена 26 наслова који се могу сврстати у лепу њижевност.

Она је додала да је то најбољи доказ да се јавно предузеће које је задужено за издаваштво може бавити просветитељском делатношћу.

Тешић је најавио да је у току објављивање другог кола Сабраних дела Станислава Винавера и да ово коло има више од 7000 страна, што је 2000 страна више од првог кола.

Триван је открила да Тешић поседује преписку и дневнике Коче Поповића а на то је Тешић додао да ће то бити велико изненадјење за српску јавност пошто се показало да је Поповић биуо изузетан књижевник.

Академик Горан Петровић који је стекао репутацију као Гласников уредник једне потпуно специфичне и нове едиције "Србија и коментари" најавио је да ће ова едиција наставити свој живот и да ће прва књига бити "Види чуда" у којој ће бити прилози седам писаца са описима онога што су доживели као највеће чудо у своме детињству.

Друга књига за сада има радни наслов "Књига о буквару" која ће подједнако бити намењена и деци и одраслима а имаће као и претходни наслови из ове едиције по два аутора.

У припреми је енглеска верзија приче о Народном музеју која ће носити наслов "Златни пресек" и биће богато илустрована а њено излажење из штампе ће се поклопити са отварањем Народног музеја идуће године.

У плану је, рекао је Петровић, и књига о београдским пијацама са још недефинисаном двојицом аутора.

 

Коментари (1)

Остави коментар
чет

09.04.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 18:18

čemu sve to

Jahači Apokalipse opet jašu, džabe smo glasali. Da li da se umijemo ili ubijemo?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси