Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Уредници: Нисмо слали камере на аеродром због бебе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 04. 2015.

Извор: Мондо

Уредници: Нисмо слали камере на аеродром због бебе

Уредници и новинари РТС-а, Пинка и Студија Б тврде да њихове екипе са камерама нису чекале на аеродрому "Никола Тесла" слетање хеликоптера који је превозио болесну бебу, а који се срушио 13. марта увече.

 

"Нисмо слали екипе на аеродром 'Никола Тесла', нити нас је те кобне ноћи, 13. марта, звао било ко из било ког министарства", каже за „Политику” Милош Милић, уредник и водитељ Трећег дневника РТС-а, који је у ноћи када је дошло до трагедије са хеликоптером био дежуран на јавном сервису.

У јавности су се од трагедије 13. марта више пута појављивале тврдње да су телевизијске екипе разних телевизија чекале на аеродрому да сликају министра здравља Златибора Лончаца и министра одбране Братислава Гашића са бебом.

Екипа РТС-а је била те вечери испред Института за заштиту мајке и детета.

"Информацију о спасавању бебе видели смо вероватно као и други, на агенцијама. Прочитали смо да је у току акција спасавања, а у наредних пола сата, сат покушавали смо да утврдимо где ће беба бити смештена. Колегиница која прати здравство успела је да сазна да то неће бити ВМА, што је била моја прва претпоставка, већ институт, зато је наша екипа отишла тамо. Да смо имали везу са пи-ар службама министарстава не бисмо лутали готово сат времена да сазнамо где би беба требало да буде смештена", истиче Милић.

Он наводи и да би камере биле послате на аеродром – да су за догађај сазнали правовремено.

"Не знам шта би друго уредник који има и мало слуха за свој посао урадио него послао екипу на такав догађај", каже уредник Трећег дневника.

"Политика" наводи да "централна теза теоретичара завере" гласи да је седам особа, укључујући и малог Шахина из породице Адемовић, страдало, јер су министри желели да се сликају са бебом из Новог Пазара по успешном окончању акције спасавања.

По тој теорији, наводи лист, беба и њених шест спасилаца би били живи да нису летели за Сурчин већ за Крагујевац, Краљево, Батајницу или ВМА, односно било које друго одредиште осим оног које су одабрале надлежне службе.

"Политика" подсећа на изјаву новинара Душана Машића да је „јавна тајна” да је било седам новинара на Сурчину.

Машић је позвао новинарска удружења да на ову околност посебно испитају редакције „на које можемо сумњати због њихове блискости са режимом”. Међу „сумњивим“ телевизијама поменуо је и Студио Б.

"Ред је да се истера на чистац ко је био и зашто и да колеге новинари кажу ко их је позвао”, рекао је Машић.

Директорка и главна и одговорна уредница ТВ Студио Б Ивана Вучићевић рекла је за "Политику" дана аеродрому „Никола Тесла” те ноћи није било ни камера ни новинара ове телевизије.

Исто тако, Горан Гмитрић, главни и одговорни уредник Информативног програма Телевизије Пинк, рекао је за „Политику” да њихове камере нису биле на сурчинском аеродрому кобне мартовске ноћи када се срушио војни хеликоптер.

"Нисмо послали нашу ТВ екипу да чекају долазак тог хеликоптера, јер пре свега нисмо ни од кога ни добили позив да медијски пратимо тај догађај. Био сам у згради Пинка до 10 увече и информацију о акцији спасавања бебе из Новог Пазара видео сам на неком од портала, али ми се није чинило довољно атрактивним да због тога у поноћ шаљем новинаре и сниматеље да чекају слетање хеликоптера... Тек када је стигла прва вест о несрећи, Младен Мијатовић је отишао на Сурчин са камером и од тада смо пратили тај догађај", испричао је Гмитрић.

И Пинков репортер Младен Мијатовић рекао је да је око пола три ноћу, када је сазнао за вест о паду хеликоптера стигао са камером на Сурчин, а да је касније, око пола седам ујутро стигла и друга камера Пинка и отпочело извештавање за јутарњи програм.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси