Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Супервештачење открива убице Даде Вујасиновић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 04. 2015.

Извор: Курир

Супервештачење открива убице Даде Вујасиновић

Супервештачење предмета и оружја у вези са смрћу новинарке Даде Вујасиновић (30) највероватније ће бити обављено у Холандији.

 

Ово је јуче, након писања магазина Њузвика, који је у новом броју објавио потресну исповест Дадиних родитеља, најавио министар полиције Небојша Стефановић.

Спомињали самоубиство

Дада Вујасиновић, новинарка Дуге, на јучерашњи дан пре 21 годину пронађена је мртва у стану својих родитеља на Новом Београду.

Према резултатима истраге која је тада спроведена, тврдило се да је извршила самоубиство пуцњем из ловачке пушке. Медутим, окружно тужилаштво је у јануару 2009. покренуло преткривичм поступак за убиство фжатражило од полиције да открије убицу, што до данас није урађено. Даде нема и мени ништа није важно, али ваљда је важно Србији.

Ствари нису речене до краја каже Дадин отац Радислав Вујасиновић за Њузвик. Он, међутим, напомиње да је за њега доказано да је Дада убијена и да се плаши да ће ново вештачење вратити ствари на, како каже, мртву тачку.

Анализа

С друге стране, Веран Матић, председник Комисије за истрагу убиства новинара, каже да је супервештачење у Хагу неопходно како би се утврдила истина о Дадиној смрти.

Комисија је анализирала досадашња вештачења домачих стручњака и због неслагања у налазима дошли смо до закЈјучка да би најцелисходније било да се, због неповерења у домаће вештаке, супервештачење потражи од неке релевантне светске лабораторије каже Матић.

Он додаје да Национални форензички институт у Холандији може да обави и балистику и судску медицину. Цена за први део супервештачења износи око 33.000 евра. Тренутно радимо на обезбеђивању средстава. Услов за супервештачење је и сарадња породице јер се ДНК анализа не може урадити без сарадње, балистичко вештачење неће моћи да се уради без пушке која је у поседу породице, а утврђивање различитих крвних група није могућа без фотеље на којој су пронађене закључио је Матић.

Реаговања

Миломир Марић, Дадин колега, новинар и ТВ аутор

• Данас смо даље од истине него што смо били пре 21 годину. Она није откривена јер нико нема искрену жељу да је открије и на истрагу стави тачку.

Бранислав Тапушковић, адвокат

• Ово супервештачење не иде ка томе да се расветли онај ко је починио злочин и под каквим околностима, већ се истрага враћа на почетак.

Весна Малишић, Дадина колегиница и уредник НИН-а

• Поражавајућа је чињеница да се ăŕзмишља о томе како ће се набавити 33.000 евра. Држава којој се десило овакво убиство новинара дужна је да овај новац у најхитнијем року обезбеди.

Чињенице

О Дади Вујасиновић

РОЂЕНА ЈЕ У ЧАПЉИНИ,

БиХ, 10. фебруара 1964, а умрла 8. априла 1994.

КАО НОВИНАРКА ДУГЕ урадила је интервјуе с Радованом Караџићем, Млланом Бабићем и Војиславом Шешељем

У првим данима сукоба у СФРЈ ИЗВЕШТАВАЛА ЈЕ С ЛИЦА МЕСТА, а писала је и о спрези криминала и власти у Србији

честа тема њених репортажа и текстова био је ЖЕЉКО РАЗНАТОВИЋ АРКАН

Истрага о њеној смрти обнављана је НЕКОЛИКО ПУТА

Приватнли балистичар, кога је ангажовала породица, утврдио је да је на фотељи, осим Дадине, била ЈОШ ЈЕДНА КРВНА ГРУПА али је његов налаз тужллаштво, у децембру 1994, одбило

Окружни јавни тужилац у Београду у јануару 2009. преквалификовао је случај у уместо самоубиства и покренуо преткривични поступак

УНС

Хитно расветлити околности

• Удружење новинара Србије (УНС) тражи да се у најкраћем року расветле околности смрти новинарке Дуге. Сматрамо оправданим приоритет Комисије за истрагу убистава новинара да супервештачење повери неутралној институцији поручује УНС.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси