Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Лончар: На аеродрому није било новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 04. 2015.

Извор: Танјуг

Лончар: На аеродрому није било новинара

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да су 13. марта, кад је он стигао на аеродром "Никола Тесла", тамо већ стигле екипе два санитета, али ниједна новинарска екипа.

 

""Па зар заиста верујете да нико од новинара, да су екипе чекале на аеродрому, не би одмах објавио фотографије или снимак?" рекао је Лончар у интервјуу за "Политику".

Министар здравља, како се наводи, први пут после трагедије говори о детаљима догађаја те кобне вечери 13. марта, када је изгубљено седам живота.

Лончар каже да је његова улога у тој причи била да обезбеди транспорт животно угрожене бебе од хеликоптера до болнице.
"Направио сам комбиновану екипу од два санитета - хитне помоћи и лекара из Института за заштиту мајке и детета, где је беба требало да буде превезена, и чекао сам да ми јаве где ће хеликоптер слетети. Када су ме обавестили да је одредиште ВМА, тамо сам одмах упутио екипе", објашњава др Лончар.

Он напомиње да су санитетске екипе чекале на ВМА да прихвате бебу, када је јављено да ће због погоршаних метеоролошких услова бити промењено место слетања и да ће се хеликоптер спустити на Аеродром "Никола Тесла".

Зато је морао, каже, да пребаци оба санитета на друго одредиште и да би проверио локацију, позвао је команданта 204. ваздухопловне бригаде Предрага Бандића.
"Рекао сам му дословце, ако треба, доћи ћу и ја, где треба. Када сам завршио разговор, у мени се родио црв сумње, да ли је све добро организовано, јер ја сам пре свега лекар, у тиму сам спасавања Ургентног центра. Зато сам сео у свој аутомобил и сам кренуо пут сурчинског аеродрома", истиче министар здравља.

"Кад сам стигао на Аеродром „Никола Тесла", већ су биле стигле екипе хитне помоћи и лекара из института. И није била ниједна новинарска екипа. Па зар заиста верујете да нико од новинара, да су екипе чекале на аеродрому, не би одмах објавио фотографије или снимак", каже он.

У објављеним извештајима, баш као што се најављује долазак санитета и министра здравља, био би најављен и долазак новинара, да их је било, истакао је Лончар.

На питање како је уопште сазнао за животно угрожену бебу, он каже да су му јавили из Новог Пазара, јер многи имају његов телефон, чак и директор болнице.
"Молили су за помоћ. Шта је требало да им кажем, да нећу да помогнем. Нисам питао за име бебе, ни које је националности, размишљао сам само да урадим свој посао - организовање прихвата бебе по слетању хеликоптера", рекао је Лончар.

Коментаришући питање да се у транскриптима на једном месту помиње и да је министар Лончар обавестио некога да се приликом потраге за хеликоптером летелица чула изнад Белог двора, министар Лончар то демантује.
"Чекао сам са екипама на аеродрому и кад смо сазнали да је изгубљен контакт са посадом. Веровали смо да се летелица спустила негде ван аеродрома и ишчекивали позив да прихватимо бебу. Били смо на аеродрому све док нам није јављено за несрећу", наводи Лончар.

Оптужбе на његов рачун, каже, нису га поколебале да и даље покушава да помогне у акцијама спасавања.
"То је мој позив, мој посао и мој живот, и док год сам жив, покушаћу да помогнем свима којима је та помоћ потребна", истиче министар Лончар.

 

Коментари (1)

Остави коментар
сре

08.04.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 17:45

da da

I mrmot je zavio cokoladicu...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси