Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Полиција истражује хакерске нападе на сајт Данаса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 04. 2015.

Аутор: К. Живановић Извор: Данас

Полиција истражује хакерске нападе на сајт Данаса

- Инспектори Одељења за борбу против високотехнолошког криминала МУП Србије боравили су јуче у редакцији Данаса поводом хакерских напада на наш сајт у два наврата, за викенд и прексиноћ. Они су разговарали са одговорним лицима у Данасу у циљу прикупљања релевантних чињеница које би водиле до откривања починилаца и мотива за ове нападе.

 

Подсећамо, за викенд и јуче, на страницама интернет портала www.danas.rs појавили су се садржаји који нису настали у нашој редакцији, а који су усмерени на компромитацију Саше Мирковића, председника Скупштине општине Зајечар.

Истоветни текст хакери су поставили и на сајт Пешчаника, са којима су припадници Одељења за борбу против високотехнолошког криминала МУП-а такође у контакту.

На идентичан начин као и у понедељак, на сајт нам је и јуче убачен текст под називом "Човек чврсте руке под истрагом", у којем се износе клевете на рачун Ђура Ђуровића, директора Београдске пословне школе.

Тужилац за високотехнолошки криминал Бранко Стаменковић проследио је полицији податке које смо му доставили, како би у јединственом предмету гонили непознатог починиоца. Приватну тужбу поднеће и Ђуровић.

Инспектори Посебног одељења за високотехнолошки криминал МУП-а Србије који су били у нашој редакцији сумњају да је иста особа поставила спорне текстове, јер је кривично дело учињено на идентичан начин. Једина разлика, са новинарске тачке гледишта, јесте што је овога пута текст потписан именима и презимена аутора, а не иницијалима.

Испод текста о професору Ђуровићу потписан је Марко Милановић, који је јавности познат по томе што је први оспорио да Мића Јовановић, тадашњи ректор Мегатренда, има докторат на Лондонској школи економије.

Ситуацију у којој се нашао Милановић за наш лист описује као "потпуно бизарну".

- Никада раније ми се није догодило да ми неко подмеће туђ текст. Цела ствар је потпуно бизарна. Лично не намеравам да реагујем правним путем. Од тога не видим никакве вајде, имајући у виду да ниједан хакерски напад на медије није решен. Ово је само последњи у низу - оцењује Милановић.

Директор Београдске пословне школе Ђуро Ђуровић видео је текст на нашем сајту пре него што је уклоњен, али је како каже, одмах посумњао да је реч о хакерском нападу.

- Текст обилује полуистинама и гомилом гнусних лажи. Да бисте неког оклеветали, морате да пласирате и понеку истиниту информацију. Чим сам прочитао, знао сам да редакција вашег листа не стоји иза текста - нагласио је Ђуровић.

Наш саговорник мисли да зна ко је аутор, о чему ће обавестити полицију. Тачније, сумња на двојицу.

- Један од њих је бивши запослени, коме није продужен радни однос, па се сада свети. А други је много звучније име у образовном систему. Са њим сам имао сукобе и у јавности - каже Ђуровић.

Инспектори МУП-а потврдили су нам јуче да је реч о такозваном "sql инџекшену", те да су хакери пронашли пропуст у заштити на једној од страница нашег сајта и ту убацили текст.

О вероватноћи проналаска починиоца, као и о његовим хакерским способностима за сада је, кажу, рано говорити.

Ипак, да није реч о аматеру може нам потврдити сам садржај текстова. Обиље биографских података у тексту "Човек чврсте руке под истрагом" али и у претходном, "Ко је Саша Мирковић", показују да је аутор уложио знатан истраживачки напор са циљем да оклевета и оптужи особу о којој пише. Начин на који су текстови опремљени, где се на први поглед не разликују од осталих које пласирамо на сајту, такође указује да је хакер уложио додатан напор у свој "посао". 

 Казна до пет година затвора

Казна за кривично дело рачунарске саботаже је од шест месеци до пет година затвора. Ако се томе придодају и тужбе оклеветаних, Саше Мирковића и Ђура Ђуровића, казна би могла бити знатно већа. 

Пешчаник поднео кривичне пријаве

Уреднице Пешчаника Светлана Вуковић и Светлана Лукић поднеле су Одељењу за високотехнолошки криминал МУП и Вишег јавног тужилаштва кривичну пријаву против Н. Н. лица због неовлашћеног упада у сајт и фалсификовања његовог садржаја. Д

ана 3. и 6. априла ове године, непознате особе поставиле су на сајт Пешчаника два текста, један потписан иницијалима Н. П., а други именима наших сарадника Марка Милановића и Миљане Радивојевић, наводи се на сајту Пешчаника и додаје да поменуте текстове нису писали аутори Пешчаника.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси