Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Напада новинаре у недостатку опозиције
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 04. 2015.

Аутор: Зорица Миладиновић Извор: Данас

Притисци првог човека Лесковца Горана Цветановића на медије

Напада новинаре у недостатку опозиције

Независно удружење новинара Србије осудило је ових дана „увредљиво понашање“ градоначелника Лесковца Горана Цветановића према новинарима агенције Бета, дневника Блиц, портала Јужне вести и Телевизије Лесковац.

 

НУНС је позвао Цветановића да у комуникацији са новинарима и медијима „покаже озбиљност и одговорност како то налаже јавна функција коју обавља“.

Реакција НУНС-а уследила је након „јавног сукоба“ између Цветановића, с једне, и Милице Ивановић, новинарке Бете и Блица, као и Драгана Маринковића, новинара интернет портала Јужне вести и Телевизије Лесковац, с друге стране.

Цветановић је за скупштинском говорницом и на конференцији за новинаре казао да они о њему пишу „неистинито, тенденциозно и по наруџбини“, а Ивановићева и Маринковић су узвратили озбиљним оптужбама да им он прети, због чега страхују и за своју безбедност.

У недостатку опозиције у Лесковцу градоначелник међу новинарима који критички пишу о њему и тражи и налази „опозицију“. Његови напади на мене, па и моју породицу, интензивирали су се у последње две и по године, а трају још од 2006. На једној од званичних седница запретио ми је да ће ме за објављивање наводних нетачних информација лично „и пријавити и ухапсити“. Упућивао ми је и друге претње, хушкао своје савезнике и сараднике на мене и дискредитовао ме на личном плану. Поручивао ми је да „може да ми отпусти супруга и децу“, који, стицајем околности, раде у различитим градским службама. Притисци су у неким тренуцима били су тако јаки да су ми деца, иначе одрасли и факултетски образовани људи, предлагала да напустим новинарство како се заиста не би догодило да остану без посла, каже новинарка Милица Ивановић за наш лист.

Она додаје да је поред уобичајеног праћења рада Цветановићевог кабинета извештавала и о ономе о чему би он радије да се ћути. Писала је, тако, да је градоначелник физички напао свог сарадника, због чега је пријављен полицији, да обилато троши буџетски новац на непродуктивна путовања по свету, међу којима су и одласци на различите карневале и роштиљијаде, да полиција проверава његову имовину или да је бахато прославио свој последњи рођендан.

За сваки од таквих текстова тражила је и његову изјаву или коментар, наглашава.

Наш лист није успео да добије Цветановићеву изјаву или коментар поводом оваквих тврдњи. Градоначелник није одговарао на наше позиве и поруке. Он је, међутим, за поједине медије демантовао да је претио, застрашивао и вршио притисак на новинаре и медије, тражећи да „лепо пишу о њему“.

Према његовим речима, оптужбе Ивановићеве и Маринковића су покушај да на тај начин одбране своје писање „засновано на неистини, а без чињеница и аргумената“. Они га никада нису звали и питали да ли су подаци које објављују у таквим текстовима тачни, рекао је.

Ивановићеву је оптужио да смишљено „ради против њега јер јој не даје ни динар из градског буџета“ за портал Југмедија, на чијем је челу.

Цветановић је, иначе, деценију и по био члан Српске радикалне странке. У Савезној влади Момира Булатовића био је министар без портфеља до 5. октобра 2000. У периоду од 2001. до 2008. четири пута је био народни посланик. Био је председник Скупштине града Лесковца у два мандата, а затим од јуна 2008. године до марта 2009. и његов први градоначелник. Новембра 2012. поново је именован за градоначелника, као кандидат СНС-а.

Познат је по сукобу са Иваном Дулић Марковић, коју је у Скупштини вређао по националној основи. Због клевете је осуђен на новчану казну од 80.000 динара. По образовању је лекар. У „личним карактеристикама“ наводи да је „харизматичан и способан“, те „рођени лидер, човек неисцрпне покретачке енергије, тешко га је пратити, али је право задовољство радити са њим и учити од њега“.

У последње време постао је и један од „јунака“ забавних емисија због „холивудске“ прославе свог 50. рођендана у највећој дискотеци на југу Србије „Сафир“, којој је присуствовало око 400 званица, међу којима и функционери СНС-а Братислав Гашић и Зоран Бабић. На журки су наступале српске фолк звезде, велика торта била је у бојама СНС-а, а страначки активисти носили су мајице са натписима „Волимо те“ и „Хвала ти што постојиш„.

Он је казао да у свему томе не види ништа спорно јер на прославу „није потрошен ни динар из градске касе“. Лесковчанима је поручио да је легитимно право сваког човека да прослави рођендан како год жели, па и великом приватном журком. Због чега би некоме сметало то што су млади чланови СНС-а носили мајице са натписом „Хвала ти што постојиш„ и на тај начин ми честитали рођендан, запитао се.

 „Тенденциозно и по наруџбини“

Цветановић је на недавној конференцији за новинаре оптужио новинара Маринковића, држећи у руци одштампан текст Јужних вести под насловом „Да ли је градоначелнику кућу зидало градско предузеће“, да је писао „тенденциозно и по наруџбини“. Додао је да се „добро зна ко плаћа Јужне вести“ и „ко у Лесковцу ради“ за тај портал.

У тексту се, поред осталог, наводи да су камиони и радници градског јавног предузећа „Комуналац“ снимљени на градилишту његове куће. Цветановић је у тексту најпре негирао да се на његовој кући било шта гради, а када му је новинар рекао да поседује фотографије камиона испред куће, казао је да су „поједине радове изводили радници јавног предузећа 'Водовод' којима је то платила његова мајка“.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

08.04.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 18:32

Ima li?

Ima li u Leskovcu drugih novinara osim Marinkovica i Ivanoviceve. Koliko se secam samo njih dvoje od novinara napadaju. Ili sa politicarima ili sa ovo dvoje nije nesto u redu, ili im nedostaja ''medijska paznja''. Ova njihova ''ugrozenost'' je dosadila gradjanima pa vise niko ne obraca paznju. Stvorice se takva atmosfera da niko ne obrati paznju kad novinari stvarno budu ugrozeni. Ovo dvoje tezgarosa preterase brate.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси