Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Директорка болнице у Сокобањи тражи 300.000 динара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 04. 2015.

Аутор: З. Миладиновић Извор: Данас

Основни суд у Нишу се прогласио ненадлежним за суђење шефици дописништва РТС-а

Директорка болнице у Сокобањи тражи 300.000 динара

Основни суд у Нишу донео је јуче решење којим се проглашава ненадлежним за суђење шефици дописништва РТС-а у Нишу Драгани Сотировски по тужби директорке Специјалне болнице за неспецифичне болести у Сокобањи Љиљане Исаковић. Она захтева накнаду штете у износу од 300.000 динара због душевног бола који је претрпела „објављивањем нетачних и недозвољених информација“.

 

Странкама у спору, као ни медијима није саопштено да ли ће се суђење наставити пред Вишим судом у Нишу или Београду.

У тужби директорке Исаковић наводи се да је Сотировска у емисији „15 минута“ на интернет порталу Јужне вести изнела „нетачне, непроверене и малициозне тврдње“ о финансијском и другом пословању болнице, као и умешаности политике у њен избор и останак на функцији и по истеку мандата, чиме је „повредила њену част и углед“.

У тужби се наводи и да је шефица нишког дописништва РТС-а „опседнута личношћу“ Исаковићке, те да „користи јавни сервис и друге медије како би у циљу наводног објективног и правовременог информисања о стању у Специјалној болници и кроз наводно истраживачко новинарство пласирала низ неистина и инсинуација“.

Како сазнајемо, Специјална болница Сокобања недавно је поднела још једну тужбу за накнаду штете од 300.000 динара, такође због наводне повреде части и угледа, али београдском Првом основном суду. Овај суд се прогласио ненадлежним и тужбу проследио Вишем суду у Београду.

И у овој тужби наведене су сличне оцене, с тим што се набраја низ „неистина“ које је Сотировска објавила у више прилога за РТС, међу којима су и информације о непотизму или положају 20 здравствених радника болнице који су након указивања на наводне злоупотребе од Агенције за борбу против корупције добили статус узбуњивача.

Од стране директорке болнице доживела сам претње, притиске, сада и тужбе, те се заиста питам шта је следеће. Све су ово поруке које би се могле свести на једну: запамтићеш ти мене. Тужбе су несумњиво удар на слободу медија и покушај да се ућутка новинар који упорно истражује ситуацију у тој болници. Оне су начин да директорка покаже своју моћ, утицај и бахатост. Наравно, упркос оваквим тужбама, наставићу да извештавам о спорним дешавањима у тој болници, те криминалу и корупцији, каже Сотировски за наш лист.

Претње директорке Исаковић шефици дописништва РТС-а, као и њено проглашење за „непожељну особу“ у болници од стране синдиката, осудили су НУНС и УНС.

Друштво новинара Ниша саопштило је јуче да не сумња да је Сотировска приликом извештавања поштовала Закон о јавном информисању и новинарски кодекс, апелујући на суд да „праведно утврди чињенично стање“ и поштује стандарде Европске конвенције о слободи изражавања.

Подршка

У парку преко пута зграде Основног суда окупило се неколико десетина грађана, који су се одазвали позиву на друштвеним мрежама да пруже подршку новинарки Сотировски у борби за професионализам, а против притисака оних о којима се извештава.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

08.04.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 23:12

Podrška Dragani!

Najiskrenije mislim da nikako ne možemo da ostanemo ravnodušni prema ovom događaju. Ljudi kao što je ova gospodja direktorka na ovaj način demonstriraju silu, pokazuju da je bahatost i bezobrazluk način da se opstane u Srbiji. Podržimo novinarku u tome da slobodno može da radi svoj posao!!! Do kraja!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси