Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Зашто уредници емисије нису реаговали
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 04. 2015.

Извор: Дневник

Зашто уредници емисије нису реаговали

У 2015. години, у Србији, сваке недеље је једна жена убијена од стране мушког члана породице или од стране њој познатог лица, а страхујемо да је овај број и већи јер нису сви случајеви фемицида доспели у медије, кажу Александра Несторов и Ведрана Лацмановић, представнице Мреже „Жене против насиља", коју чине 27 женских организација које пружају услуге женама које су преживеле мушко насиље у Србији.

 

Потрешене вешћу о убиству З. К. (26), коју је у Јагодини на смрт претукао супруг С.К. (29), док је њихово двоје малолетне деце било у суседној соби, представнице ове мреже изразиле су разочарање, неверицу и љутњу због вести да је један од могућих мотива за убиство сумња на превару, изнета у ријалити шоупрограму ДНК ТВ Пинк, у којој су убица и жртва гостовали пре око месец дана.

Како истичу, у поменутој емисији убијена З. К. снимљена је с видним повредама на лицу, о чему сведоче коментари гледалаца.

Зашто нико од уредника емисије није пријавио надлежним институцијама сумњу да је сада покојна З. К. жртва насиља, уместо што се, оглушујући се не само о новинарску етику, већ и о здрав разум, бавио учитавањем сензације у мушко насиље према женама у сврху стицања профита, питају се представнице Мреже „Жене против насиља".

Мрежа „Жене против насиља" ће се обратити надлежним институцијама са захтевом да се ова емисија укине. У међувремену позива јавност на бојкот ове емисије, као и свих других медија који неадекватним извештавањем подржавају предрасуде о мушком насиљу према женама.

"Медије позивамо да се јавно ограде и осуде овакав вид извештавања, те да без одлагања започну извештавање којим поштују достојанство и личност жртава насиља, те негују друштвено одговорно и истраживачко новинарство. Позивамо независне институције: Омбудсмана, Повереницу за заштиту равноправности и Повереника за заштиту података о личности и приступ информацијама од јавног значаја да се огласе у вези са овим случајем, а парламент да преиспита рад Регулаторног тела за електронске медије (некадашња Радиодифузна агенција) који очигледно не даје никакве резултате!, кажу представнице Мреже „Жена против насиља".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси