Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Покренута истрага, Мирковић подноси тужбу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 04. 2015.

Аутор: К. Живановић Извор: Данас

Покренута истрага, Мирковић подноси тужбу

Сајт дневног листа Данас јуче је био на мети хакера. Непознати починиоци упали су на интернет стране нашег листа и поставили текст под називом „Ко је Саша Мирковић?“, у којем се на ироничан и увредљив начин анализира биографија председника Скупштине општине Зајечар.

 

Тужилац за високотехнолошки криминал Бранко Стаменковић покренуо је истрагу против непознатог починиоца и уверен је да ће он ускоро бити пронађен.

Према Кривичном законику Србије, предвиђена казна за ово дело је од шест месеци до пет година затвора.

Након што смо му проследили спорни текст, тужилац Стаменковић је упутио захтев Посебном одељењу за високотехнолошки криминал МУП-а Србије за прикупљање неопходним података.

Постоји основана сумња да је почињено кривично дело рачунарске саботаже из члана 299 Кривичног законика. Имамо довољно доказа и поступак је покренут, наглашава Стаменковић.

Увидом у наш сајт и скриншот који смо му послали, тужилац каже да је реч о класичном „SQL инџекшену“. Хакер је успео да пронађе грешку у програмирању на страници која није добро заштићена. Насловна страна и најчитаније рубрике на вашем сајту имају бољу заштиту и зато је споран текст пласиран на дну странице, указује Стаменковић.

Према његовим речима, за овакав упад није потребна висока оспособљеност хакера. Због тога је, додаје, и већа могућност да му се уђе у траг.

Исти текст је јуче пласиран и на сајту Пешчаника, а уредница овог портала Светлана Лукић управо је и обавестила редакцију Данаса о хакерском упаду.

Наиме, сваке вечери се зна број објављених текстова на овом сајту, који мора да буде идентичан броју текстова наредног јутра.

Имали смо текст вишка и врло брзо смо открили који је убачен. Ово су озбиљне ствари, никако дело аматера. Пешчаник је више пута био мета хакерских напада и због тога смо уложили значајна средства како би се заштитили. Аматери нису могли да нам упадну на сајт, каже Лукић.

За разлику од тужиоца за високотехнолошки криминал, наша колегиница није уверена да ће починилац бити пронађен и ухапшен. Два пута до сада смо се обраћали тужилаштву због хакерских напада. Последњи пут су нас инспектори за високотехнолошки криминал звали на разговор прошлог августа. Доставили смо све тражене податке, али никада нам нису дали повратну информацију докле се стигло са истрагом, истиче Лукић.

Текст „Ко је Саша Мирковић?“, по стилу и граматици више личи на писани састав неког средњошколца него на новински текст.

Почетна реченица „Саша Мирковић је чудо невиђено“ насмејала је и самог Мирковића, али с обзиром да текст обилује увредама и клеветама, и председник зајечарске скупштине одлучио је да поднесе тужбу против непознатог лица.

Овакве гнусне лажи о себи и ову количину увреда никада нисам прочитао. Верујем да ће тужилаштво и полиција успети да нађу починиоца, каже Мирковић за Данас.

Он додаје да никада није био тема хакерских напада, али подсећа да му је прећено смрћу, да је на његову кућу пре три године бачена бомба, а да полиција досад није ухватила починиоце.

Стаменковић: Рупа у заштити

Свако ко се иоле разуме у рад рачунара и интернет могао је уз помоћ одређених програма да пронађе „рупу“ у заштити сајта и пласира текст. Постоји могућност и да је упад извршен преко провајдера, али и то се лако може утврдити, наглашава Стаменковић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси