Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Умро новинар Зоран Петровић Пироћанац
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 04. 2015.

Извор: Вечерње новости, УНС

Умро новинар Зоран Петровић Пироћанац

Познати српски новинар Зоран Петровић Пироћанац, умро је јуче у Београду, у 63. години живота. Пироћанац је рођен у Београду 1953. године где је завршио Пету београдску гимназију и Филолошки факултет. Новинарством почео да се бави у Студенту. Био је сарадник загребачког Старта, Студија Б, РТС-а и Телевизије Нови Сад.

 

Извештавао је из Јужне Америке с Блиског Истока, из Африке, углавном са места револуционарних догађања, грађанских ратова, етничких сукоба. 

Као сведочанство времена и догађаја остаће његови извештаји, репортаже и путописи из Никарагве, Гватамале, са Кубе, из Либана, Газе, Канаде, САД... Сарађивао је са неколико домаћих телевизијских станица, а за време грађанског рата, деведесетих, био је сарадник француске државне телевизије.

Објавио је неколико књига из области геостратегије и медијских делатности, а последња књига била му је “Избрисати српски вирус”, у којој је на преко 300 страна објавио изјаве, ставове и делове интервјуа светски познатих личности из сфере политике, културе, науке...против Срба и Србије.

Пироћанац је један од оснивача Центра за геополитичке студије “Југоисток”. Последњих година радио је у Институту за политичке студије у Београду.

Дипломирао је француски језик и књижевност на филолошком факултету у Београду а магистрирао и докторирао у Паризу, на ЕНЕСС, главној француској установи за друштвене науке. Говорио је неколико светских језика.

Испраћај Зорана Петровића Пироћанца из породичне куће у Сремчици у Живанићевој број 7 биће сутра, 6. априла од 10 до 12 сати, опело на гробљу у Сремчици почеће у 14 сати, а сахрана у 14 сати и 30 минута. 

Коментари (4)

Остави коментар
пон

06.04.

2015.

Иван Васовић [нерегистровани] у 09:27

Прерани одлазак Пироћанца

Прерани одлазак Пироћанца представља ненадокнадив губитак за српско новинарство у којем је оставио значајан траг захваљујући свом раду,енциклопедијском знању и неспорној ерудицији. Најчешће је опонирао доминантним струјама и ставовима наметаним од стране моћника и интересних група. Карактеристичан по свом израженом нонконформизму, био је уважаван од колега, чак и онда када није делио њихове погледе на свет. Последњи поздрав драгом Пирокију!

Одговори
нед

05.04.

2015.

Слободан Станковић [нерегистровани] у 23:46

Последњи поздрав

Напустио нас је још један диван човек и новинар. Чувам све твоје књиге које си ми поклонио и надам се да ћеш тамо остварити свој сан о бољој Србији...Слободан Станковић

Одговори
нед

05.04.

2015.

Vladan Dinic [нерегистровани] у 15:45

Pirocanac

Svikao sam na svakakve vesti. U svojoj sad vec mogu da kazem predugoj karijeri novinara ovakva vest me uvek iznenadi.Pogotovo kad je rec o mom starom drugaru, kolegi i prijatelju. S njegovim tekstovima i stavovima ne mora covek uvek da se slozi, ali mora da ih postuje. Nije nikakva fraza> odlazak Pirocanca je - nenadoknadiv za srpsko novinarstvo.
Cast mi je sto sam te poynavao i sto sam se decenijama druzio i saradjivao.
Tvoj drugar Vladan Dinic - Dinja

Одговори
нед

05.04.

2015.

vesna [нерегистровани] у 15:06

so long, my friend!

Neka ti je laka zemlja i vecna slava. Jos jedna zrtva istine i patrootozma, jedan od boljih, iz MPC drzine ode pre vremena!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси