Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "Новинари откривају шта се крије"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 04. 2015.

Извор: Б92

"Новинари откривају шта се крије"

Чудна порука коју је министар правде Никола Селаковић упутио новинарима објашњавајући им како би требало да раде свој посао изазвала је бројне реакције. Министар правде треба да схвати да је задатак новинара да открију оно што власт жели да сакрије и да су овлашћени да чувају своје изворе, поручују новинари. Док траже одговорност носилаца функција за догађај од немерљивог значаја за јавност, а не траже кривца, новинарима се у згради Владе може десити и да уз некакав одговор на такво питање добију и кратку лекцију из новинарства.

Министар Селаковић је на конференцији за медије упитао новинаре зашто се толико инсистира на објављивању детаља из извештаја о несрећи. 

Такође, поставља се питање где је правда ако се од новинара тражи да уместо да инсистирају на откривању онога што се од јавности крије да пријављују своје изворе. 

Министар Селаковић је овога пута осудио жељу јавности да сазна зашто је хеликоптер пао, поручују из Балканске истраживачке мреже. 

„Када је премијер Александар Вучић први коментарисао сам догађај и налазе из ових извештаја, Селаковић се није појавио да говори како то није примерено и да све треба да препустимо надлежним установама. Тек када су новинари почели да притискају он се јавио и рекао да ако неко хоће да вам нешто јави, пријавите га, што се коси са интерсима јавности“, истиче Слободан Георгијев из Балканске истраживачке мреже. 

Нису спорни примери злоупотребе у новинарству, када на пример поједини таблоиди својим писањем упозоравају на хапшења и истраге које нису ни покренуте, али то се никако не може довести у везу са ставом министра Селаковића.

Насловом “Прво у полицију па у редакцију” нисмо желели да ставимо министра на стуб срама, већ да му објаснимо чему служи новинарство, објашњавају у дневном листу Политика. 

„Новинари треба да чувају своје изворе по сваку цену. Они имају дужност да прикажу јавности оно што је од јавног интереса, што је притом углавном коси са интересима било које власти. Ми смо ту да откријемо оно што власт жели да сакрије“, изјавио је новинар „Политике“ Александар Апостоловски. 

Подсећамо да је на предлог Владе крајем новембра 2014. усвојен Закон о узбуњивачима који штити свакога ко пријављује сумњу да нешто није у реду. 

Вест од јавног интереса се не крије, али да новинари имају информације о рецимо некој озбиљној терористичкој претњи полиција, тужилаштво па и министар правде би сигурно први били обавештени.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси