Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Политика опет државна
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 04. 2015.

Аутор: Г. Булатовић, С. Вукашиновић Извор: Блиц

Политика опет државна

Комисија за заштиту конкуренције прекинула је поступак утврђивања незаконитости приликом продаје WАZовог удела у „Политици“ „Ист медија групи“.

Тај поступак је, како „Блиц“ сазнаје, први корак ка враћању овог дневног листа у државно власништво. Поступак комисије последица је сумњи да је уговор који је фирме тада потписале - неважећи.

Сазнања до којих смо дошли упућују на могућност да се приликом ове трансакције није прописно поступало. Понуда за откуп удела није понуђено држави, која је власник 50 одсто удела у „Политици“.

С обзиром на могућу штету по интересе државе, предмет смо упутили Државном правобранилаштву коментар је који смо добили у Комисији.

Према тврдњама саговорника „Блица“ упућених у овај случај, потез Комисије је и први корак ка потпуном подржављењу „Политике“, а затим и покушају приватизације целокупног њеног капитала. А све је почело 2002. када је WАZ са „Политиком“ основао ПНМ, где су обе стране имале по 50 одсто власничког улога.

Средином 2012. Немци су продали удео у ПНМ за 4,7 милиона евра руској „Ист медија групи“.

Та фирма основана је јануара исте године. Као оснивач и власник регистрован је Александар Трбовић, а директор Урош Стефановић.

Имена ових људи била су само фарса како би се сакрио прави власник. То је, заправо, био Мирослав Богићевић и његов „Фармаком“.

О правој улози „Ист медија групе“ говори један од њених представника. Богићевић је дошао у Москву и рекао да ће део послова бити везан и за преузимање новина. Били смо само технички укључени. Дан пре трансакције сазнали смо да је реч о „Политици“ објашњава наш саговорник. До закључења броја нисмо добили одговор од Соње Лихт, тадашње председнице УО „Политике“.

Смајловић: Знамо за Богићевића

Главна и одговорна уредница „Политике“ Љиљана Смајловић сматра да је добра идеја да се укључи правобранилаштво. Запослени у „Политици“ знају да је Мирослав Богићевић купио део „Политике“. Знају и да је то урадио на наговор људи из ДС. То се крило од јавности све док ДС, а није изгубила изборе. Волела бих да чујем одговор Соње Лихт, тадашње председнице УО, зашто Србија није искористила право прече куповине. Она је морала да зна да се „Политика“ продаје испод жита, рекла је Смајловићева.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси