Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  МУП: Нико није претио Легији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 04. 2015.

Аутор: В. Јеремић Извор: Данас

МУП: Нико није претио Легији

Полиција није забележила никакве претње било ком потенцијалном сведоку који се помиње у случају убиства београдског новинара Славка Ћурувије, речено је Данасу незванично из МУПа Србије.

 

Истовремено, извори нашег листа у правосуђу наводе да процедуре обезбеђења у посебном одељењу пожаревачког затвора који су медији назвали „Алкатраз“ не остављају простора да евентуалне претње доспеју до осуђеног бившег команданта ЈСО Милорада Улемека Легије, али ни до јавности.

Улемек је у оптужници Тужилаштва за организовани криминал наведен као главни сведок тужилаштва, пошто је дао кључне доказе о умешаности бившег начелника ДБ-а Србије Радомира Марковића, шефа београдског ДБ-а Милана Радоњића, радника ДБ-а Ратка Ромића и Мирослава Курака, у убиство Ћурувије 11. априла 1999. године.

Наши саговорници тврде да су нетачни медијски натписи у којима се тврди да је Улемеку прећено због тога што постоји могућност да буде сведок на суђењу за убиство новинара Славка Ћурувије.

Према писању појединих медија, бивши припадници некадашње Државне безбедности су, када је потврђена оптужница која четири припадника ове службе терети за организацију убиства новинара и власника листова „Телеграф“ и „Европљанин“ Славка Ћурувије, преко посредника и друштвених мрежа упутили претње некадашњем команданту ЈСО Милораду Улемеку Легији и осуђеном припаднику земунског клана Милошу Симовићу.

Коментаришући наводне претње, брат убијеног новинара Јово Ћурувија каже да нема никаквих сазнања о томе, али да не би био изненађен уколико би се те најаве обистиниле.

Очекиване су претње, ако се узме у обзир да су многи од оних који су учествовали у праћењу и прибављању података о кретању Славка Ћурувије, укључујући и самог убицу, и даље на слободи, рекао је Ћурувија.

Његов правни заступник Рајко Даниловић, коментаришући медијске натписе о наводним претњама сведоцима у поступку, истакао је за Данас да не би био први пут да се прети потенцијалним сведоцима у процесима у којима се суди бившим припадницима службе.

Уколико је то тачно, то ми личи на прављење гужве на сличан начин као током суђења за убиство премијера Ђинђића. То су исти људи из службе и они су склони том мућењу, навео је Даниловић.

Подсетимо, како је Данас писао, бивши челници Државне безбедности Србије и Београда, који су окривљени да су организовали и извршили убиство београдског новинара Славка Ћурувије, у оптужници Тужилаштва за организовани криминал означени су као организована криминална група, која је зарад очувања политичке власти и моћи извршила то убиство.

У оптужници се истиче да је Радомир Марковић као начелник Ресора државне безбедности, након што је Милорад Улемек, командант ЈСО, одбио крајем марта 1999. да убије Ћурувију заједно са „припадницима своје јединице“, за начелника Центра Ресора државне безбедности Београд (ЦРДБ) поставио Милана Радоњића и упознао га са планом о убиству Ћурувије.

Додаје се да се затим Радоњић договорио са припадницима РДБ Ратком Ромићем и Мирославом Кураком, обезбедио им службено возило, и уједно издао налог да припадници Трећег, Седмог и Деветог одељења ЦРДБ Београд прате кретање и прикупљају података о Ћурувији.

Такође, он је организовао да ти подаци буду доступни извршиоцима и наредио прекид праћења на дан убиства. Као разлог убиства Ћурувије наводи се да је то учињено „због његовог јавног иступања у земљи и иностранству и критике носилаца политичке власти, могућности да утиче на јавно мњење и деловање опозиционих друштвених снага и политичких субјеката, ради очувања постојећих структура власти“.

Оптужени

Радомир Марковић је оптужен за тешко убиство и подстрекивање, Милан Радоњић, Мирослав Курак и Ратко Ромић за саизвршилаштво. Сви окривљени, осим Курака, налазе су у притвору. За Курака се претпоставља да је у Танзанији.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси