Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Приватизација или "одјавна шпица"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 04. 2015.

Аутор: А. Исаков Извор: Политика

Приватизација или "одјавна шпица"

Одборници Скупштине града изјаснили су се да се Радио Суботица понуди на продају по почетној цени од 2,4 милиона динара.

На медијској пијаци ће се наћи педесет година трајања радиостанице, у којој данас ради 40 новинара и техничара, а програм се емитује на пет језика, на српском, мађарском и хрватском у сопственој производњи, а на немачком и буњевачком из спољне продукције. За почетну цену узета је књиговодствена вредност из 2013. године, иако је на крају пословне 2014. године процењено да градски радио има четири пута већи капитал.

Љубиша Степановић, директор Радио Суботице, каже за „Политику” да је куповна цена тек део трошка:

- Поента је у спремности инвеститора да сваког наредног месеца троши двоструко више од тих почетних 2,4 милиона динара да би Радио функционисао.

Тај месечни трошак од четири или пет милиона динара, при чему највише петину може да компензује рекламама, може да издржи само држава. Питамо се ко је спреман да уђе у такав бизнис, па макар држава на тендеру уместо откупне цене давала мираз. Град је као оснивач учинио све прописане кораке који воде ка приватизацији овог медија, али и поред тога што закон новог власника обавезује да у наредних пет година сачува структуру програма, у јавности преовлађује утисак да је за суботички Радио кренула „одјавна шпица”.

Томе учи и искуство у досадашњој приватизацији електронских и штампаних медија, који су или нестали или након што су прешли у приватне руке имају занемарљив тираж и значај. Због тога су се поново чули захтеви да се приватизација Радија заустави, јер је то једини градски медиј преко којег локална самоуправа обавештава грађане, и то на свим језицима који су у службеној и стварној употреби.

Одборници су помињали могућност својеврсног лекс специјалиса за мањинске медије, а проф. др Радмило Тодосијевић из владајућег СНСа сматра да би ова ситуација могла да се премости тако што би град оснивачка права над Радио Суботицом пренео на неку другу организацију.

На тај начин би се, према његовом мишљењу, амортизовале последице приватизације. Ову идеју подржао је и опозициони ДС. Скупштина града је на претходном заседању усвојила програм пословања, којим је предвиђена и могућност да се Радио Суботица трансформише у емисиони центар, који би остао у статусу јавног предузећа и пружао техничке и логистичке капацитете свим медијима који данас функционишу под његовом антеном, а по сили закона морају бити приватизовани до 1. јула.

На питање како ће после приватизације изгледати информисање на мањинским језицима, Мађарски национални савет се потрудио да сам да одговор. Ово мањинско тело припрема формирање јединствене информативне куће војвођанских Мађара, под чијим кровом би били обједињени штампани и електронски медији који раде на мађарском језику.

Буњевачки национални савет, такође, планира да „збрине” свој радио програм. Ако се мањински програми „уселе” код матичних националних савета, као „бескућник” остаће само програм на српском језику.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

02.04.

2015.

Neša [нерегистровани] у 11:15

Kasno Marko...

Radio Suboticu je 1968. godine u vreme procvata nadnacionalne tvorevine SFRJ osnovala prozapadna Titova komunistička vlast po diktatu "naših stranih prijatelja" pa je i gašenje po istovetnom receptu. Nema mesta iznenađenosti. U Subotici je do pre par godina bilo petnaestak privatnih radija, dva čak izuzetno kvalitetna. Ustroisanjem "demokratskih" propisa i vrednosti i (de)regulatornih tela za "regulaciju" medija oni su uništeni a Radio Subotica je tome dala svoj doprinos sve vreme javno izražavajući neslaganje sa njihovim postojanjem i činjenjem da oni, često nepropisnim radnjama države, budu zbrisani sa lica zemlje. Bumeranzi uporno bacani prethodnih nekoliko godina sada se vraćaju. Gde će toliki višak zaposlenih? O tome je trebalo da misle na vreme. Danas je dockan. Uvek smo imali problem da partokratija sa (kvazi)stručnjacima zasnovana na fomalizmu i konformizmu umišljeno smatra da je sposobnija od suštinski sposobnih sa višedecenijskim pozitivnim rezultatima u praksi.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси