Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Беко тражи да суд забрани писање о њему
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 04. 2015.

Аутор: Е. И. Извор: Информер

Беко тражи да суд забрани писање о њему

Власник „Луке Београд“, један од највећих српских тајкуна Милан Беко, тужио је Информер због текстова које смо објавили о покушају атентата на њега и тражи одштету од чак милион динара.

 

Осим пара, Беко од суда тражи и да нам забрани да даље пишемо о покушају његовог убиства и полицијској истрази!

 Конкретно, бизнисмен је тужбу поднео због текста „Беко зна све, али неће ништа да каже“, у ком смо, како тврди, објавили информације које „наруш авају његов углед“.

Објављивањем забрањених, нетачних и непроверених информација о наводној саботажи истраге о покушају убиства, те квалификовањем њега као мафијаша и осветника, недвосмислено се показује намера сатанизације тужиоца уз одсуство било какве етике и остваривања циљева и улоге медија у друштву, стоји у тужби.

Милан Беко и његови адвокати у тужби нису објаснили које су то тачно информације о њему „забрањене“ и по ком основу медији не смеју да се баве њима. Такође, ни једном једином речју није објашњено како је то Информер „квалификовао њега као мафијаша и осветника“ (!?!). Коначно, потпуно је нејасно и зашто је тајкун тужио само Информер када су готово идентичну информацију објавили и готово сви други штампани медији!

Да ствар буде још чуднија, тајкунови адвокати у тужби против Информера траже одштету и због тога што је Информер у божићном троброју објавио Беков интегрални одговор!

Они оцењују да је то доказ „дрскости и одсуства професионалности“ (!?!).

Адвокатица Ана Лазаревић, која је потписала тужбу, јуче није била расположена да нам појасни ове нелогич ности, а на позиве и поруке није одговарао ни сам Милан Беко.

На другој страни, адвокат Небојша Авлијаш оцењује да нико не воли да се о њему пише у негативном контексту, али да Бекова тужба у овом случају није утемељена.

Новинари имају право да пишу о свим темама осим о онима које носе ознаку тајности или су нетачне. Беко тврди да је инспекторима рекао све и послао вам је деманти. Ви сте га објавили на насловној страни и без скраћења, што је врло неуобичајено. То се обично пласира негде са стране у новинама. Он треба да буде презадовољан, а не да тужи! - сматра Авлијаш, уз опаску да цурење информација из истраге може да смета само полицији.

Застрашивања

Главни уредник Информера Драган Ј. Вучићевић каже да је Бекова тужба „скандалозно безобразна“ и наглашава да једва чека почетак суђења. Беко тужи Информер због преношења информација из полиције и објављивања његовог одговора! Тужба је апсолутно неоснована и то знају и Беко и његови адвокати. Ово, дакле, није тужба. Ово је покушај застрашивања Информера! Изгледа да су неки тајкуни заиста поверовали да се Србија вратила у време када су они контролисали и судове, и медије, и политичаре - наглашава Вучићевић.

Сулудо

Беков деманти сте објавили на насловној страни, без скраћења. Треба да буде презадовољан, а не да тужи!

Небојша Авлијаш


Изгледа да су неки тајкуни поверовали да се Србија вратила у време када су они контролисали и судове, и медије, и политичаре

Драган Ј. Вучићевић

Смајловићева: Није питање за суд

Председница УНС Љиљана Смајловић каже да Бекову тужбу не схвата као притисак на слободу медија, тим пре што сумња да ће суд изаћи у сусрет бизнисмену. Није ми јасна правна основа тужбе. Милан Беко је поднео тужбу којом жели да докаже нешто што се на суду, колико ја знам, не доказује. Ако је хтео да се жали на непрофесионалност Информера, као што ми се чини, онда је требало да се обрати Савету за штампу, а не да тражи одштету од суда - закључује Смајловићева.

Чињенице о атентату

Беко упуцан 14. новембра 2014. испред куће око 17 сати

Нападачи испалили четири метка

Два метка погодила Бека у стомак и груди

Једно зрно се после пуцњаве забило у дрво

Нападачи потом сели у црни „ауди“, којим су побегли

Беко пребачен у КЦ, операција трајала два сата

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси