Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Легат Стевана Крагујевића у МИЈ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 04. 2015.

Извор: Бета

Легат Стевана Крагујевића у МИЈ

Директорка Музеја историје Југославије Неда Кнежевић и песникиња Тања Крагујевић потписале су данас уговор о формирању легата фоторепортера Стевана Крагујевића (1922-2002), који тренутно има 6.000 оригиналних негатива и око 1.500 фотографија.

 

Легат Стевана Крагујевића садржи и књиге, каталоге о његовом раду, неколико десетина предмета и докумената који сведоче о његовој професији фоторепортера, али и о сарадњи и пријатељству са бројним истакнутим савременицима из Југославије и света, речено је на презентацији.

Тања Крагујевић, ћерка Стевана Крагујевића, поклонила је Музеју историје Југославије и 132 фотографије са потписима Јосипа Броза Тита и неколико фото албума које је Тито поклонио првом формално запосленом фоторепортеру некадашње Дирекције за информације СФРЈ.

Она је рекла да је један од разлога да преда заоставштину и иницира, вредан, трагалачки, документован и пасионирани рад њеног оца, као ињегова оданост фотографији за коју је 1966. године добио награду за животно дело Удружења новинара Србије "Светозар Марковић".

"Та безмерна оданост професији била је на делу и могла да се потврди у сваком моменту његове каријере", рекла је Тања Крагујевић и додала да се Стеван Крагујевић од 14. године никада није одвајао од фотоапарата, што значи да је са камером "друговао" 66 година.

Неда Кнежевић рекла је да је потписивањем уговора о формирању легата Стевана Крагујевића, првог у Музеју историје Југославије, тек започета сарадња која ће бити настављена предајом преостале заоставштине, као и изузетно вредним тумачењима Тање Крагујевић.

"Највећа вредност легата је у повећању фонда музеја, аутентичност и заоставштине и вези са личношћу дародавца", рекла је Кнежевић и објаснила да су документа и фотографије Стевана Крагујевића музеју достављани у последњих годину и по дана у 13 наврата.

Према њеним речима Музеј историје Југославије имаће велики задатак не само да чува и штити легат Стевана Крагујевића, већ и да представи његов обиман рад. "За 66 година пасионираног рада фотограф Стеван Крагујевић забележио је све најзначајније догађаје из културе, уметности, политике. У духу осветљавања историје Југославије и новог читања неких догађаја, његова оставштина биће од велике помоћи", рекла је Кнежевић.

Музеју историје Југославије предати су његови бројни снимци председника СФРЈ Јосипа Броза Тита, као и портрети политичара који су обележили другу половину 20. века, фотографије студентских демонстрација 1968. и политичких догађаја у последњој деценији Југославије.

Стеван Крагујевић био је први фоторепортер Дирекције за информације при Председништву СФРЈ, фотограф новинске агенције Танјуг ид угогодишњи уредник фотографије у дневном листу "Политика" (1953-1982) и један је од најзначајнијих југословенских и српских фоторепортера.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси