Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Где је граница критике медија?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 03. 2015.

Извор: Б92

Где је граница критике медија?

Председник Томислав Николић још једном је успео да узбуни јавност, овога пута поруком да су поједини медији и део цивилног друштва оружје за рушење државе.

 

Међу новинарима и представницима невладиног сектора мишљења су подељена - од тога да председник има право на критику, до тога да су такве неосноване изјаве недопустиве за шефа државе.

О рушилачким намерама појединих медија и невладиних организација Томислав Николић говорио је приликом посете високе представнице ЕУ Федерике Могерини. 

"Ми нисмо успели да постигнемо да медији извештавају објективно и професионално, било да су у питању позитивни или негативни текстови. Необјективно и неадекватно извештавање о раду владе, поред невладиних организација, једно од главних оружја за рушење државе која покушава да уведе ред и владавину права." 

Требало би да за председника државе, премијера и чланове Владе важи најмањи могући степен заштите када је у питању критика и зато би морали да је истрпе. Има новинара који сматрају да и политичари смеју да узврате, ако критикују основано. 

"Николић има право да каже шта мисли о медијима и мислим да је добро да сазнамо шта председник мисли, али не генерално. Нека каже, ти новинари, ови медији, ово сматрам. Мислим да је важно да критика буде аргументована и прецизна да се не баца колективна одговорност", каже Љиљана Смајловић, главна и одговорна уредница "Политике". 

Из невладиног сектора поручују да је председник Николић дао опасну изјаву с лошом поруком за јавност, изјаву која би се идеално уклопила у контекст деведесетих. 

"Ако мисли да је реч о некаквој кампањи с другим мотивима нека каже, али да су медији и цивилно друштво против државе то је недопустиво. Крајње је време да неко председнику каже да је он председник свих грађана и да не треба да даје такве изјаве које имају огромну тежину и које могу да допринесу и нестабилности у друштву", каже Драган Поповић, из Куће људских права. 

Новинари су правно мишљење тражили и од министра правде Николе Селаковића. Он каже да председник Србије има право да износи своје мишљење и ставове и да не зна да ли постоји неко ко то може да му оспори, али зна да то није хајка на медије и невладин сектор. Да ли је таква изјава кривично дело? Министру није познато.

 

Коментари (2)

Остави коментар
чет

02.04.

2015.

anonymous mile [нерегистровани] у 09:36

a oni kako su dosli

Dobro bre o cemu pricamo Pa kako su aktuelni dosli na vlast n"go rusenjem rezima
nema drugog nacina i sve obojene revolucije su ista stvar samo kad nam odgovara onda su to demokratske revolucije a kad ne onda je to puch
prema tome sprema se zakon kao sto je bilo za vreme Milosevica kad je Vucic bio ministar informacija
vlast je vlast i ako ne kaznjava nemoz opstati
zatvor je garancija i baza demokratije kaze se u Francuskoj a vazi za sve

Одговори
сре

01.04.

2015.

anonymous М.В.Б. [нерегистровани] у 19:31

Председник је једним делом у праву.

Узето генерално, у односу на све медије и сва питања о којима пишу, председник није у праву. Међутим, добрим делом је у праву, јер о појединим питањима/темама (не мислим само на високу политику, већ и на свакодневна дешавања), поједини медији понекад пишу необјективно и објављују голе неистине, јер погрешно схватају "слободу медија". Нажалост, поједине НВО су посебна прича.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси