Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ОЕБС: ФР прети слободи изражавања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 03. 2015.

Извор: Танјуг

ОЕБС: ФР прети слободи изражавања

ОЕБС упозорава да одлуке Министарства унутрашњих послова Француске да блокира пет интернет страница представљају претњу по слободу изражавања.

 

То је навела представница за слободу медија Дуња Мијатовић, након одлуке да се блокирају портали под оптужбом да промовишу тероризам.

"Блокирање страница без судског надзора може угрозити слободу изражавања и медија, и уједно представља јасан ризик цензуре онлајн садржаја од стране политичких тела", истакла је Мијатовић у саопштењу.

Мијатовић је позвала француске власти да поново размотре делове закона против тероризма, који омогућавају блокирање сајтова.

Представник за слободу медија ОЕБС је навела да закони за борбу против тероризма не треба да ограниче слободу говора увођењем појмова који су нејасни или воде ка репресији слободног изражавања.

Мијатовић је уједно са забринутошћу указала на законодавну дебату у више земаља ОЕБС у вези мера које би могле имати сличан утицај на слободу изражавања.

То, како се наводи у саопштењу, обухвата кривичи закон који је прошао у Сспанији, а који се тиче приступа и ширењу екстремистичког садржаја, као и поједине одредбе у нацрту закона Ц51 у Канади.

"Позивам све земље чланице ОЕБС да буду обазриве и уздрже се приликом усвајања антитерористичког закона како не би угрозио слободу изражавања и медија", поручила је Мијатовић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси