Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "Утицаји на медије са једног места"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 03. 2015.

Извор: www.b92.net

"Утицаји на медије са једног места"

Вукашин Обрадовић сматра да председник Србије има право да процењује медије, али са аргументима, док Станислава Пак истиче да се води кампања против Николића.

 

Председник НУНС и саветница за медије председника Србије су у Теми дана говорили о недавним иступима Томислава Николића у којима је он навео да медији раде на рушењу државе. Гости Теме дана су најпре дали свој коментар на одлуку Трибунала у Хагу да затражи да се Војислав Шешељ врати у затвор у Схевенингену.

“То је дестабилизација Србије, региона, само један од удара који дуго трпе Влада Србије и председник Србије“, навела је Пак. 

“Трагикомедија заслужује да се оконча у кругу партијских сабораца, ако говоримо о правди“, истакао је Обрадовић. 

Председник Томислав Николић још једном је успео да узбуни јавност, овога пута поруком да су поједини медији и део цивилног друштва оружје за рушење државе.

“Појединим медијима је засметало што је председник пред госпођом Могерини рекао истину да медији воде кампању против њега. Он је мислио на Блиц, Курир и медије у државном власништву. У емисији “Седмица“ је један експерт без аргумената нападао владу, сат времена тоталне контрадикторности и приче да је фризиран приход Владе, односно да се губитак ствара запошљавањем партијских кадрова“, навела је Пак.

Обрадовић наводи да је то Николић поступио на потпуно непримерен начин.

“Он као и сваки грађанин има право да процењује медије, али такве паушалне оцене да медији и НВО раде на рушењу државе су непримерене времену и положају који Николић заузима. Подсећа ме на време када су се људи и медији делили на патриоте и издајнике. Такве оцене долазе без аргументације“, објаснио је Обрадовић.

Пак је реаговала речима да су Николићеви наводи далеко од паушалне оцене. 

“Ја на Пинку и РТС нисам добродошла, председник је маргинализован на Јавном сервису, његове активности се објављују у последњим минутима Дневника, док штампани медији, Блиц, Курир, сваког дана износе неистине. Власник Курира је у априлу прошле године поднео захтев за помиловање. Када је речено да нема основа, да је признао кривицу, почела је кампања“, рекла је Пак. 

Обрадовић је подсетио да је случај председника Николића завршио на Савету за штампу. 

“Не видим да се води кампања против Николића. Он се жалио Савету за штампу која је већином одлучила да спорни текстови нису прекршили Кодекс. Николић не може да буде незадовољан извештавањем медија, не може у исти кош да сврста све медије и карактерише их као заверенике који руше државу“, истиче Обрадовић.

Пак истиче да надлежни органи треба да реагују. 

“Он је апеловао и изнео захтев Савету за штампу који је донео компромисну одлуку да Блиц није повредио Кодекс, они су навели да је председник лагао да није пекао ракију за време поплава. Моја је грешка што нисам довела камере код председника. Правосудни органи треба да се старају о правном поретку, неће председник да подноси кривичне пријаве. Ради се о успостављању правне државе, а надлежни органи треба да реагују“, навела је Пак. 

Међутим, Обрадовић истиче да се Николић није обратио надлежним органима. 

“Једна ствар је да ли је говорио истину или лаж, да ли је пекао ракију или није, а друга је да медије и НВО назива рушилачким факторима. Нема дистанце, није рекао “неки“ медији, већ медији. Овакве изјаве нас враћају у ’90. године“, сматра Обрадовић. 

Саветница председника је истакла да је незамисливо шта је данас дозвољено. 

“Ово не постоји нигде да медији са великим тиражом воде кампању преко годину дана и да износе неистине о председнику“, навела је Пак.  Обрадовић је имао одговор на то. 

“Ти исти медији који су 877 пута имали Вучића на насловној страни за годину дана, од тога шест пута у негативном контексту, негативно извештавају о раду Николића. О томе треба да се запита Председништво. Када се говори о утицајима на медије, јасно је одакле долазе, долазе са једног места и кампања може да буде оркестрирана само са једног места“, закључио је Обрадовић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси