Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нема демократије без слободе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 03. 2015.

Извор: Фонет

Нема демократије без слободе

Министар културе и информисања Србије Иван Тасовац изјавио је данас да је Србија свесна да без слободе изражавања нема и неће бити слободног и демократског друштва.

 

Скуп не би био заокружен да нисам изговорио следеће датуме и имена: Шарли Ебдо 7. јануар 2015. године, напад у Данској 14. фебруар 2015. године, Дада Вујасиновић 8. април 1994. године, Славко Ћурувија 11. април 1999. године, бомбардовање РТС 23. априла 1999. године и Милан Пантић 11. јун 2001. године, рекао је Тасовац.

Често смо после масакра у Шарли Ебдоу могли да чујемо или прочитамо формулацију - "да, али...". Нема тог "али" када су у питању оправдања за било какво насиље или притисак на новинаре, рекао је Тасовац.

Нема и не треба да буде било каквог "али" када је у питању кажњивост злочина над новинарима, истакао је он.

Као Влада Србије, подсетио је Тасовац, дали смо конкретан пример на том пољу када је формирана Комисија за откривање убистава новинара, која је до сада много тога урадила. Баш као што и практичним делима дајемо примере у којима, како то каже Дуња Мијатовић "држава треба да држи руке што даље од медија", рекао је Тасовац.

Код нас се држава управо повлачи из власничке структуре у медијима, уводи се пројектно финансирање и контрола државне помоћи, што ће бити предуслов за бољитак у овој области, сматра Тасовац.

Затварајући међународну конференцију о безбедности новинара у региону Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), Тасовац је рекао да је битно да унутар "бројне породице" држава чланица ОЕБС сви буду принципијелни и бескомпромисни у одбрани права на слободу изражавања.

Да останемо солидарни и радимо на проналажењу сигурног система раног упозоравања и превенције унутар наших 57 земаља, додао је он. Част да се организује конференција се ретко указује, рекао је Тасовац, и тим пре је већа, јер Србија ове године председава фамилијом од укупно 57 породица. Породицом демократија са свим њиховим различитостима, поштујући обавезе око слободе медија, закључио је Тасовац.

Директор Канцеларије представнице ОЕБС за слободу медија Андреј Рихтер рекао је да је та канцеларија "забележила" све бриге. ,Најважнија од свих је заштита новинара и наставићемо да скрећемо пажњу на нападе на новинаре и то ће бити на високо на нашој агенди, рекао је Рихтер.

Према његовим речима, неке државе користе своје агенте да би искористили новинаре за своје сврхе и гурају новинаре у пропаганду и нечасне комбинације са политичким и корпоративним елитама. Важна нам је безбедност новинара у односу на законодавну и извршну власт, рекао је Рихтер.

Новинари су жила куцавица демократије и битно је да они не потпадну под утицај влада, строгих закона који ограничавају слободу истраживања, рекао је Рихтер.

Државни секретар у Министарству културе и информисања Саша Мирковић изјавио је да су на скупу покренуте дебате везане за сигурност жена новинара на онлајн платформама, сигурности на дигиталним платформама и тема медијске писмености. Очекујемо да ће закључци конференције бити преточени у дела и да ће доживети своју практичну примену, као и да мало боље разумемо опасности са којима се новинари суочавају приликом обављања свог посла, рекао је Мирковић. Конференцију је организовала Србија, као председавајућа ОЕБС у 2015. години, у сарадњи са Канцеларијом представнице ОЕБС за слободу медија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси