Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Љубица Гојгић: Проблеми у медијима су проблеми и грађана
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 03. 2015.

Извор: rs.n1info.com

Љубица Гојгић: Проблеми у медијима су проблеми и грађана

Проблеми које имамо ми у медијима, а имамо их, заправо су проблеми и вас грађана, јер сте ускраћени за информацију на основу које доносите одлуке, каже новинарка Радија Б92 Љубица Гојгић. Она оцењује да постоји већи притисак на медије, али и мање отпора новинара.

 

Говорећи о ситуацији о медијима, она је рекла да је добра порука која се јуче могла чути на конференцији ОЕБС-а, а да је напад на новинара напад на цело друштво.

 Проблеми које имамо ми у медијима, а имамо их, заправо су проблеми и вас грађана, а не проблеми бранше, каже Гојгић.

"Оно што ми не можемо да вам пренесемо то је ускраћена информација, на основу које ви доносите неке важне, животне одлуке“.

Не могу да кажем да ме је звао неко од политичара да ми каже ово смеш, ово не смеш, наравно не знам да ли су друге звали, рекла је Гојгић говорећи о притисцима на медије.

"Ја то нисам у великој мери осећала, јер сам радила у редакцији која је до тада стајала иза свога новинара... Свака власт хоће да притиска новинаре, новинар мора томе да се одупире“, каже.

Чини ми се да имамо већи притисак, који долази иза највеће подршке грађана и констелације односа у Влади, а све мањи отпор нас из професије, каже Гојгић. Лакше бисмо уредили наше међусобне односе када би са наше стране било више отпора, ми смо на то обавезни, додаје.

"Србија је добила теже услове"

Србији не само што се не "гледа кроз прсте", него су Београду постављени тежи услови у процесу приступања него што су то били за неке друге земље, рекла је Гојгић коментаришући изјаву шефице европске дипломатије.

Федерика Могерини је у интервјуу за лист Данас одбацила тврдње да Европска унија "гледа кроз прсте" Србији када је реч о унутрашњим реформама, због спремности Београда да се реши питање Косова.

"Не мора никакве доказа да нам даје Федерика Могерини, сви знамо да је тако. Не да се Србији не гледа кроз прсте, него ја мислим да су сигурно су тежи услови него за неке друге земље, сигурно тежи него за Хрватску", каже Љубица Гојгић.

То је тако због специфичности овог региона и ЕУ, и што су критеријуми за придруживање пооштрени, оцењује она.

Србија нема било какве олакшице, а то видимо са отварањем ових преговарачких поглавља, наводи Гојгић, додајући да постоје и лакша поглавља од којих се могло кренути.

"Постоје поглавља за које је Србија спремна, као што је финансијска контрола, али инсистира се да ће пут бити онај најтежи. Почеће се од Косова, што је кључна ствар у том процесу, наставиће се преко правосуђа и људских права, што је темељ неких будућих односа... Тако да не мора да нам даје никакве доказе да ће тај пут бити и лак и брз“, каже Гојгић.

Упитана о захтевима да Србија усклади своју спољну политику са ЕУ, а нарочито у односу према Русији и украјинској кризи, Љубица Гојгић каже да се то већ дешава.

Када се причало о томе ко ће бити наследник Кетрин Ештон, онда су они који нису били за избор Федерике Могерини говорили да није довољно оштра према украјинској кризи, да је преблага према Русији, подсећа Гојгић. Видимо да се врло брзо да се вратила на прави пут, каже.

"Ти позиви да Србија усклади своју политику су паше, то се већ дешава, и мислим да се ова Влада томе не противи, и да је хиљаду пута речено да је усклађивање спољне политике са политиком ЕУ обавеза која се испуњава током преговора о чланству“.

Гојгић је подсетила да, при том, поглавље о спољној политици још није ни у најави да ће да буде отворено, али усклађивања иду током преговора.

О паду хеликоптера, Мири Марковић...

Коментаришући најаву у појединим медијима о формирању странке Мире Марковић, рекла је да мисли да то није реално и да она не би могла да буде репрезент левице у Србије. Сценарио повратка Мире Марковић ми не делује реално, каже Гојгић.

Осврнувши се на пад хеликопотера Војске Србије, у ком је погинуло седам особа, међу којима и беба, она је подсетила да је начелник Генералштаба рекао да ћемо имати неке вести о томе за три дана, а онда је читав случај пребачен на Тужилаштво.

"Постоји изрека од давних дана - ако хоћеш нешто да не истражиш, не довршиш, само формирај комисију“, рекла је Гојгић. Несумњиво да је реч о трагедији, а што је дуже време од тренутка трагедије до неке званичне верзије истине, то је већи простор за сумње и спекулације, каже Љубица Гојгић.

Она каже да су се у вези са падом авиона Ербас у Француској из сата у сат саопштавале информације, и то према неком утврђеном реду и да у таквој ситуацији нема простора за теорије завере и спекулације.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси