Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинар Данаса тужио Владу Србије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 03. 2015.

Аутор: Б. Ц. Извор: Данас

Након неуспешног добијања података о броју новозапослених

Новинар Данаса тужио Владу Србије

Новинар Данаса поднео је јуче тужбу Управном суду због тога што Влада Србије, односно њена Комисија за давање сагласности за нова запошљавања, није доставила одговоре нашем листу о томе колико је нових људи запослено у јавом сектору прошле године упркос забрани запошљавања до 2016. године.

Влада Србије није одговорила на два захтева за приступ информацијама од јавног значаја, које смо упутили 22. октобра прошле и 10. фебруара ове године.

Лист Данас је најпре те податке покушао да добије од надлежног Министарства финансија, којем је повереник за информације од јавног значаја због тога написао две новчане казне - од 20.000 и 180.000 динара. На поновљени захтев Министарство финансија је ипак рекло да податке о томе колико је људи запослено у јавном сектору само током прошле године - нема, те да се обратимо Влади Србије.

Пошто на исто питање, два пута постављено, Влада није одговорила, а имајући у виду да повереник Родољуб Шабић нема овлашћења да реагује у случају неодговарања ове институције, једини начин за "жалбу" је подношење тужбе за "ћутање управе" Управном суду.

Питање које смо Влади поставили 10. фебруара гласило је: "Колико је Комисија за давање сагласности за нова запошљавања и додатно радно ангажовање код корисника јавних средстава дала сагласности за запошљавање нових људи од усвајања забране запошљавања у јавном сектору почетком децембра 2013. до 1. фебруара ове године? Колико је за коју институцију одобрено нових запослења у истом периоду?"

Почетком децембра Скупштина Србије усвојила је забрану запошљавања у јавном сектору до 31. децембра 2015. године. С друге стране, одлучено је и да нови могу бити запослени само уз сагласност комисије Владе Србије на предлог министарства или другог надлежног органа. На челу те комисије тренутно се налази Ненад Мијаиловић, државни секретар у Министарству финансија.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси