Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Став четвртком: Кикиндске
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 03. 2015.

Аутор: Мијат Лакићевић Извор: РТВ

Став четвртком: Кикиндске

Случај Кикиндске је, што се каже, парадигматичан. Он далеко превазилази значај једног локалног листа, што заправо Кикиндске никад нису ни биле. Тојест, можда је деловао локално, али је дејствовао глобално. Или бар национално. А то је могло да постане заразно. Па је власт одлучила да делује превентивно.

Све је почело кад је кикиндска пореска управа прошле године издала решења по коме Кикиндске треба да плате (аконтациони) порез на добит од око 650.000 динара. Отприлике - 150 пута више од стварне суме.

Жељко Бодрожић, "све и свја" у Кикиндским, се наравно жалио, али узалуд. Пореска управа је одговорила да нема законских могућности да исправи своју грешку иако је била више него очигледна.

Тако су Кикиндске запале у велике финансијске проблеме, а затим и у блокаду. На крају, пре месец дана, после вишемесечног малтретирања и натезања са локалним порезницима, а и вишим инстанцама, престале су да излазе.

Ових дана, међутим, најзад је стигла исправка. Тојест, ново решење о порезу на добит за 2014. годину у коме се каже да Кикиндске треба да плате - 9.600 динара. Тако да су сад, "стручно" говорећи, у претплати око 350.000 динара.

И то је, отприлике, сума коју би држава Кикиндским требало да врати. Око чега ће, судећи макар по досадашњем искуству пореских обвезника, бити поприлично повуци-потегни.

Није, међутим, ово једини случај где је пореска администрација неоправдано, неовлашћено, незаконито и слично, узела паре пореским обвезницима и сад треба да их врати.

Саша Јанковић, заштитник грађана, ових дана бије битку да се трудницама врати новац због неправилне наплате солидарног пореза. Њима су, наиме, накнаде касниле месецима па онда исплаћене све одједном, "кумулативно" што би рекли, и онда, јер су премашиле минимум, опорезоване.

Функционисање пореске администрације једна је од најслабијих карика нашег привредног система. Када се о условима привређивања говори, најчешће се као негативан пример истиче издавање грађевинских дозвола. И заиста, Србије је по томе међу најгорима на свету: на ранг листи Светске банке (" Доинг бусинесс ") налази се на 186. месту међу 189 земаља. По квалитету пореске администрације, међутим, само је нешто мало боља - заузима 165. место.

У овом, ширем контексту, "случај Кикиндске" још више добија на важности. Јер, не ради се овде о угрожавању живота једног обичног малог предузећа и егзистенције неколико породица. Реч је о предузећу које "производи" информације.

У данашњем, информатичком, односно друштву знања, како се карактерише савремена цивилизација - најдрагоценију робу. Која овој држави, изгледа, није потребна.

Овај текст је настао у оквиру пројекта "Привредне реформе изнад свега" Радио-телевизије Војводине.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси