Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нема безбедности без слободе медија и изражавања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 03. 2015.

Извор: rs.n1info.com

Нема безбедности без слободе медија и изражавања

Не постоји изговор за насиље над онима који другачије мисле, а без слободе изражавањa нема ни слободног, демократског и безбедног друштва, речено је у Београду на отварању дводневне конференције "Стратешке комуникације у безбедносном сектору".

 

"Нема безбедности без слободе медија и изражавања, а нема ни слободе говора ако не живимо у безбедном друштву", истакла је представница ОЕБС за слободу медија Дуња Мијатовић.

Многе земље, како је навела, доносе законе којима желе да реагују на безбедносне претње, али те рестрикције умногоме ограничавају слободу медија.

Напомињући да су медији понекад и непрофесионални те да не проверавају све чињенице, Мијатовић је нагласила да то не сме да буде изговор да владе врше притисак на њих. Медији, према њеним речима, не треба да хвале владу, већ да делују одговорно.

"Не постоји изговор за насиље над онима који имају другачије мишљење. Насиљем се не могу решавати проблеми. То је неприхватљиво", нагласила је Мијатовић.

Одговор на питање шта је дозвољено урадити у име безбедности, према њеним речима, налази се у међународним документима, у поштовању принципа демократије, слободе и људских права.

Истичући да је безбедност новинара веома важно питање, Мијатовић је поздравила формирање Комисије за расветљавање убистава новинара у Србији изразивши наду да ће се открити кривци за убиство Славка Ћурувије и Милана Пантића.

Вилхелм: Слобода медија није неограничена

Немачки амбасадор Хајнц Вилхлем се сложио са оценом да нема изговора за насиље, али је додао да треба поставити неке границе. "Слобода медија није неограничена, а где су границе то је тешко дефинисати. Није довољно рећи да нема изговора за насиље, већ треба одговорити на питање где су границе вређања држава, људи или њихових уверења", рекао је он.

Немачки амбасадор је оценио да је веома охрабрујуће то што је Србија, како је рекао, кренула ка успостављању све тешњих веза са НАТО-ом, потписавши ИПАП недавно, као и да све више учествује у мировним мисијама у иностранству, заједно са чланицама НАТО.

"Можда је коинциденција, али премијер (Александар) Вучић је јуче имао важан говор на годишњицу НАТО бомбардовања. Многи људи су погинули и можда је добро време за одржавање ове конференције", рекао је Вилхелм.

Отправник послова амбасаде САД у Београду Гордон Дугуд је поручио да медији нису непријатељи државним органима у стратешкој комуникацији, већ партнери те да свако треба да добије потребну информацију.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси