Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Мирковић: Растеретио бих грађане и буџет трошкова према РТС
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 03. 2015.

Извор: Танјуг

Мирковић: Растеретио бих грађане и буџет трошкова према РТС

Један од кандидата за директора Јавног сервиса Саша Мирковић рекао је данас да би његов циљ, уколико би дошао на чело те медијске куће, био да грађане и буџет растерети трошкова према РТС-у, истичући да је потребно да се врати производња серијског, музичког и филмског програма.

"Милион претплатника, пута четири, пет евра у просеку, то је четири милиона евра, па пута 12 месеци је 50 милиона евра. То је извор одакле треба да се финасира РТС", рекао је Мирковић за портал Бест.

Поред тога, сматра Мирковић, маркетинг се мора подићи са 20 на 40 милиона, што, како каже, није немогуће "тако да добијате цифру од 100 милиона евра".

"И када укључите новац који ће доћи кроз шоу програме, музичку продукцију и сателитски програм, дошли би до 130 милиона евра на годишњем нивоу. Са том цифром РТС може да живи и функционише", рекао је Мирковић и додао да је неопходна продукција која ће беспрекорно радити за корист Јавног сервиса.

На питање зашто се пријавио на конкурс за директора РТС-а, Мирковић каже да је у медијима цео живот, да је то његов посао и жеља годинама, још од 2007.

"Увидом у тадашње стање РТС-а схватио сам како ствари стоје и тада сам рекао да бих волео да неким наредним генерацијама које долазе оставимо мало више него што је тада било понуђено", казао је Мирковић.

Он каже да РТС данас није на завидном нивоу, али ипак истиче да је то не значи да је менаџмент сада лош.

Када је реч о проблемима Јавног сервиса, Мирковић је мишљења да се превише ставља акценат на Први програм РТС-а, док је Други програм у другом плану, што мора да се промени.

"Сада пик првог програма износи 2 милиона, а другог сто хиљада и то су ствари које морају да се изнивелишу, јер оба програма заједно са сателитским треба да донесу новац РТС-у", сматра Мирковић.

Мирковић сматра и да образовне емисије које се емитују на Другом програму морају да се емитују на првом програму, јер се тако утиче на свест грађана у ком правцу се развија сама држава, али и РТС.

"Смета ми и када на Другом програму видим Бојана Суђића из Коларца, а то се рецимо не емитује на првом програму РТС-а", навео је Мирковић.

На питање кога би волео да види у свом тиму, Мирковић истиче да би волео да у њему буду Александар Влајковић, Роберт Немечек, Драгољуба Којичића, Николу Миркова, Милана Топаловића...

"Једина нелогичност ми је да новог директора бирају људи који су били у комисији и претходних година и који су седели у управном одбору док је РТС систематски уништаван. Не схватам зашто се људима који су једном погрешили даје шанса да погреше још једном и да сада донесу погрешну одлуку", каже Мирковић.

Управни одбор Радио-телевизије Србије јуче је на јавној седници отворио свих 26 пријава на конкурс за избор новог генералног директора Јавног сервиса.

Међу кандидатима су бивши директор РТС-а Александар Црквењаков, новинар Драган Бујошевић, редитељ Станко Црнобрња и други.

За избор директора потребна је подршка најмање шест од девет чланова Управног одбора.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси