Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Гогић: Завршетак дигитализације пре рока
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 03. 2015.

Извор: Бета, Танјуг, РТВ

Гогић: Завршетак дигитализације пре рока

Дигитално емитовање ТВ програма биће омогућено пре предвиђеног рока, рекао је агенцији Бета вршилац дужности директора Јавног предузећа "Емисиона техника и везе" Бранко Гогић.

 

"У овом тренутку, 'Емисиона техника и везе' омогућила је дигитални ТВ сигнал за 93,6 одсто становништва Србије, што значи да је већи део посла увелико обављен и сигуран сам да ће прелазак са аналогног на дигитално емитовање бити завршен и пре крајњег рока, 17. јуна", казао је Гогић.

Сада је, како је објаснио, могуће да се угаси аналогна и укључи дигитална телевизија у већем делу Србије, у којем живи око 4,5 милиона становника, иако је било планирано да се тај посао заврши у мају и почетком јуна.

Он је указао да грађани треба да провере да ли СТБ уређај који купују има РФ излаз (модулатор), јер се само такви уређаји могу повезати са свим моделима телевизора.

Како је додао, куповина СТБ уређаја је једнократна инвестиција после које грађани који телевизију гледају помоћу собне или кровне антене, неће имати никакве трошкове за гледање дигиталне телевизије, а имаће на располагању двадесетак бесплатних телевизијских програма.

"Дигитална телевизија, поред беспрекорне слике и тона, пружа погодности за људе са оштећеним слухом, слепе и слабовиде, има вишејезичне преводе, могућност одложеног гледања, електронски програмски водич. Поред тога, од дигитализације ће корист имати држава јер ће продајом дигиталне дивиденде буџет имати приход од 75 милиона евра. Продаја слободног дела спектра омогућиће грађанима и 4Г мобилну телефонију и широкопојасни интернет", додао је Гогић.

Матић: Најугроженијима ваучери уместо сет-топ боксова

Србија је спремна за дигитализацију, у априлу ће аналогни сигнал најпре бити искључен у Вршцу, а једина промена је то да ће најугроженији грађани уместо бесплатних сет-топ боксова добити ваучере.

Како је Танјугу објаснила државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, до ове промене у снабдевању грађана бесплатним сет-топ боксовима дошло је након што је пропао тендер за јавну набавку тих уређаја.

"Пре четири недеље добили смо коначно решење Комисије за заштиту права процесима јавних набавки која је понуду која је била најповољнија одбацила као неприхватљиву", рекла је Матићева и додала да је проблем био то што фирма која је доставила референцу није написала да је испоручилац био задовољан.

Доведени смо, каже, у ситуацију да је јавна набавка обесмишљена и тај поступак смо морали да обуставимо и пређемо на алтернативне начине решења проблема.

Зато је Влада Србије донела уредбу којом је предвиђена подела ваучера у вредности од 3.000 динара најугроженијој категорији становништва, како би могли да набаве бесплатне сет-топ боксове за пријем дигиталног сигнала, објаснила је Матићева.

Грађани ће ваучере добијати на адресу становања, а уређаје ће моћи да набаве у најближој продавници у месту у којем живе.

Рок за пријављивање за добијање ваучера истиче 31. марта, подсетила је и додала да је до сада захтеве поднело 138.750 грађана.

"Право на ваучер имају корисници новчано социјалну помоћ, пензионери са минималним пензијама који су самци односно носиоци самачког домаћинства, и корисници права на туђу негу и помоћ”, подсетила је такође Матићева.

На основу пријава за ваучере, односно захтева за добијање сет-топ боксове, казала је државна секретарка, ресорно министарство је сачинило базу података, тако да ће ваучери бити достављени на кућне адресе грађана.

Грађани који, пак, не припадају ниједној од наведених категорија сет-топ боксове могу да набаве у радњама које нуде техничку опрему.

Представници ресорног министарства су обилазили те радње и на терену констатовали да су оне добро снабдевене, али и да цене варирају у зависности од техничких карактеристика уређаја за пријем дигиталног сигнала, рекла је Матићева.

Она је позвала грађане да уређаје купују на домаћем тржишту, те који имају ознаку "дигитал тв", а не преко интернета или на сличне начине због жиг гаранције која, како је навела, обезбеђује сигурност.

Матић је указала да је Србија спремна за процес дигитализације који је оценила веома комплексним и сложеним. Очекује се, каже, да ће држава од дигитализације, у најгорем случају, имати зараду од 75 милиона евра.

 

Коментари (1)

Остави коментар
уто

24.03.

2015.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 17:25

Sta je RF izlaz (modulator)?

"On (direktor Gogic) je ukazao da građani treba da provere da li STB uređaj koji kupuju ima RF izlaz (modulator), jer se samo takvi uređaji mogu povezati sa svim modelima televizora", pise u ovom tekstu.
Medjutim, Pojmovnik Redakcije digitalnog programa RTS-a i Recnik pojmova JP "Emisiona tehnika i veze" ne sadrze znacenje izraza/pojma "RF izlaz (modulator)". Steta!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси