Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дража Петровић: Вучић је оптерећен медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 03. 2015.

Извор: РТВ

Дража Петровић: Вучић је оптерећен медијима

Лично нисам имао ни један случај да је неко из ове нове власти звао или да се бунио због моје колумне.

Сви знамо да је Вучић 90-их година био министар информисања, знамо да је јако осетљив на медије, пре доласка на власт више пута је звао и мене и уреднике да се буни због неких ствари. Просто, човек чита и гледа све медије, оптерећен је медијима, и њега то очигледно јако погађа, јер он стално дебатује са медијима, што код новинара и уредника ствара аутоцензуру, да ли ово смемо да објавимо или не, изјавио је данас Драгољуб Дража Петровић, новинар листа Данас.

 

Петровић је, гостујући у емисији "Један на један" Радио-телевизије Војводине, рекао да стање у медијима није катастрофално, али да је и далеко од доброг.

"Ви имате премијера у свим могућим емисијама и он се бави свим могућим стварима у овој земљи, није био једино у временској прогнози, мада се и тамо један пут појавио, када је био у Фекетићу прошле зиме", рекао је он.

Петровић је рекао да перцепција цензуре у Србији постоји, али да је нема у оном облику да морамо да носимо новине у неку институцију, која ће да цензурише и да говори шта смемо да пишемо, као што је то било у време бомбардовања када су се новине носиле Вучићу или у време акције "Сабља", када су новине носили Беби Поповићи или неком другом у Влади Србије.

Петровић објашњава да постоји притисак на медије и злоупотреба која подразумева цензуру.

"Притисак на медије је оно што се догодило Ољи Бећковић, али и то када Српска напредна странка изда саопштење, у којем каже да РТС води кампању против ње зато што је довела новинара Новости Срђана Шкора. Издавањем таквог саопштења код новинара и уредника се ствара аутоцензура, јер почињу да размишљају да ли ће у следећу емисију да позову некога ко би могао да каже нешто против власти", истиче он.

Говорећи о злоупотреби медија Петровић је рекао да се не сећа да су у некој претходној власти директно преношене конференције за штампу премијера и његових министар, и то на две - три телевизије.

"Борис Тадић је имао директан пренос конференције за штампу када је ухапшен Ратко Младић, што је био догађај великих размера. Ви сада имате наметање гледалишту да прати те конференције", рекао је он.

Петровић је оценио да је новинарска професија срозана, да је на делу таблоидизација дневне штампе, као и да нема неког посебног притиска на новине са малим тиражом, који иначе немају велик утицај.

Он је рекао да живимо у либерални капитализму и да је публика та која тражи таблоидне садржаје.

Говорећи о извештавању медија о паду војног хеликоптера, Петровић је рекао да је извињење уредника агенције Бета због погрешно пренесене вести коректно и да се такве грешке дешавају у новинарству, али да подједнако разуме и оне који се питају да ли је била грешка.

Са друге стране, имате власт која критике на њен рачун види као покушај опозиције да сруши владу. То сте имали и у време поплава, да опозиција жели Вучића да удави у поплавама. Свако питање које се тиче таквих ствари, власт проглашава завером опозиције. Сваки новинар размисли да ли ће да гања неку тему", објашњава он

"Мени се чини да су ти људи мало параноични. Ни једна власт не воли негативан публицитет, али се не сећам да су претходне власти биле толико осетљиве на све", додаје новинар листа Данас.

Петровић сматра да држава не може да утиче на рад медија, осим да промени своје понашање.

"Министар културе је Иван Тасовац требао је да каже да је било одређених притисака на Ољу Бећковић. Уместо тога он је, попут неког бирократе, причао медијским законима. Ја не знам да ли се сви ти људи, када уђу у Владу Србије, претворе у неке роботе, којима само убаце нешто назад и онда они причају неке бесмислене ствари", истиче он.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси