Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Заштитник грађана не може да контролише рад медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 03. 2015.

Извор: Бета, РТВ

Заштитник грађана не може да контролише рад медија

Стручна служба заштитника грађана саопштила је данас да је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић дужан да зна да омбудсман не може да води поступке контроле медија, већ само органа власти. Стефановић је оценио да Заштитник грађана увек проналази да није надлежан када му то одговара или да је надлежан и тамо где није.

  Министар Стефановић је данас раније за Телевизију Пинк изјавио да органи "који за себе кажу да су независни", поменувши заштитника грађана, нису реаговали на објављивање фотографија малолетног сина премијера Александра Вучића на једном сајту, наводи се у саопштењу. 

"Уколико МУП и други органи не буду у овом случају поступали законито и правилно, ефикасно штитећи права малолетника, заштитник грађана може покренути поступак контроле њиховог рада, али никако рада интернет сајта", кажу у стручној служби омбудсмана. 

Заштитник грађана, како се истиче, за разлику од Министарства унутрашњих послова није овлашћен да другим органима подноси пријаве против грађана, организација и правних лица којима нису поверена јавна овлашћења. 

Додаје се и да је омбудсман Саша Јанковић на свом Твитер налогу, који се "иначе у јавности веома често цитира и на насловним странама одређених медија, али овај пут није, што не зависи од омбудсмана", још 13. марта написао: "Формално заиста нисам надлежан. А суштински - недопустиво је, штетно и забрањено објављивати фотографије деце на такав начин". 

Поступци заштитника грађана који се тичу или могу тицати било ког члана породице председника владе, или било ког другог грађанина, не смеју да зависе од воље или позива министра унутрашњих послова или неког другог, већ од тога да ли су се стекли услови предвиђени Уставом и законом, што овај пут, бар још увек, није случај, наводи се у саопштењу. 

"У погледу оцене министра Стефановића да заштитник грађана 'жели за себе да каже да је независан', подсећамо да то не говори заштитник грађана, већ то каже, односно прописује Устав Србије и да то министар треба да поштује", нагласили су у стручној служби Јанковића.

Стефановић: Јанковић није надлежан када му одговора

Стефановић је оценио вечерас да Заштитник грађана увек проналази да није надлежан када му то одговара или да је надлежан и тамо где није.

"Међутим, очигледно ми је да се све време понаша као острашћени припадник бившег режима и странке која га је и предложила за функцију заштитника грађана.

Надам се да због лично изнетог мишљења нећу бити изведен на стрељање, јер сам се усудио да критикујем Сашу Јанковића", навео је Стефановић у саопштењу достављеном Тањугу.

Поводом негодовања министра Стефановића што независни органи нису реаговали на објављивање фотографија малолетног сина председника владе, Заштитник грађана Саша Јанковић саопштио је раније данас да он не може да води поступке контроле рада медија, већ да води поступке контроле органа власти.

Јанковић је додао да он, за разлику од Министарства унутрашњих послова, није овлашћен да другим органима подноси пријаве против грађана, организација и правних лица којима нису поверена јавна овлашћења.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси