Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Већина медија није у функцији подизања опште информисаности
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 03. 2015.

Извор: www.rtv.rs

Већина медија није у функцији подизања опште информисаности

Потпредседник Савета за борбу против корупције Мирослав Милићевић изјавио је данас да већина медијских садржаја није у функцији подизања опште информисаности грађана. Министар културе и информисања Иван Тасовац изјавио је данас да Србија не крши ниједан закон ни европску праксу, тиме што је могуће да власници медија буду из оф-шор зоне.

Милићевић је на седници скупштинског Одбора за културу и информисање, на којем је представљен најновији извештај Савета, рекао да се медијски систем Србије суочава са пет најзначајнијих проблема међу којима су нетранспарентност медијског власништва и финансирања, економски утицај кроз буџет, проблем приватизације медија и неизвесног статуса јавног сервиса, цензура и аутоцензура, као и табоидизација.

Он је подсетио да је Савет Влади Србије упутио 24 препоруке за унапређење медијске слике и да очекује да ће оне бити усвојене и спроведене. Милићевић је истакао да извештај Савета није наручен, нити плаћен од било кога, да нема краткорочне политичке циљеве.

Говорећи о проблемима на медијској сцени, Милићевић је рекао да је утицај политичке елите на уређивачку политику и даље присутан, и код медија са транспарентним и са нетранспарентним власништвом и финансирањем. Поновио је да више од половине анализираних медија нема јасно видљивог власника.

Наводећи да се цензура тешко може доказати, Милићевић је рекао да се Савет бавио "перцепцијом цензуре" у Србији и да то владино тело очекује од надлежних институција да се та појава истражи.

Говорећи о таблоидизацији, Милићевић је рекао да је то феномен који битно утиче на информисање у Србији, јер се релативизују озбиљни друштвени проблеми, као и да је огроман медијски простор уступљен особама које то не заслужују. Истичући да се од сета медијских закона очекује да додатно уреде медијску сцену, Милићевић је истакао да је неопходна јака политичка воља да би се ситауција на медијској сцени значајно поправила.

Тасовац: Није противзаконито да власници медија буду из оф-шор зоне

Тасовац је на седници скупштинског Одбора за културу и информисање, на којем је представљен Извештај Савета за борбу против корупције о власничкој структури и контроли медија, рекао да не постоји неки стандард ЕУ који то ограничава.

Министар је навео да, када је усвајан сет медијских закона, није стигла ниједна примдба на то што је могуће да власници неких медија буду из оф-шор зоне.

"Тиме, битно је нагласити, не кршимо ниједан закон, ни европску праксу", рекао је Тасовац.

Говорећи о извештају Савета за борбу против корупције, Тасовац је рекао да је тај документ писан у периоду од априла до децембра прошле године, а подсетио да су медијски закони донети у августу, а подзаконски акти три месеца после тога.

"Мени се чини да добар број примедби Савета разрешен кроз ту законодавну активност, као што је, на пример, упис у регистар медија, који је у току", рекао је Тасовац.

Министар је истакао је да упис у регистар почео у фебруару и да ће трајати до августа, а да ниједан медиј који не буде уписан у регистар неће моћи да учествује на конкурсу за суфинансирање медијских садржаја.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси