Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 03. 2015.

Аутор: Љиљана Смајловић

Хејтери

Пет дана је прошло откако се срушио војни хеликоптер који је за Београд превозио болесно новорођенче из Новог Пазара, усмртивши поред малог Шахина још шест људи који су покушали да га спасу. Хистерија на друштвеним мрежама постепено јењава, чак и међу онима који су први лансирали сулуду причу да су министри жедни публицитета олако послали војни и медицински тим у смрт, само да би се појавили на телевизији.

Политичка мржња овде није нова појава. Мене је више поразила реакција једног броја новинара. Ту пре свега мислим на колеге из НУНС-а, удружења које одскора неуморно трага за диктатуром и цензуром, али је зато усвајање истински скандалозног медијског закона, у режији својих политичких пријатеља, својевремено дочекало речима да је „батина из раја изашла”.

Овог је пута НУНС искористио ненамерну грешку новинске агенције „Бета” и пропусте на интернет сајтовима неколико других редакција да конструише тезу како су српски медији плански упрегнути да промовишу „поједине министре” уз помоћ „смишљених сценарија” и „унапред срочених саопштења”. Председник НУНС-а Вукашин Обрадовић уверен је да сви деле његов утисак да није реч о грешци и погрешно пренетој изјави, „већ је вест о успешном спасавању бебе унапред смишљена и пласирана”.

Лист „Политика” је један од оних који су у петак увече на сајту пренели нетачну „Бетину” вест. И „Бета” и „Политика” су читаоцима пружили извињење и објашњење због пропуста. Теоретичаре завере, уреднике опскурних сајтова и хејтере по друштвеним мрежама то није спречило да у тој вести нађу „доказ” цензуре и диктатуре које тобож дрмају Србију. Не вреди расправљати са људима који су у стању да тврде да је „Политика” наумила да превари нацију и прикрије смрт бебе и њених пратилаца како би уздигла овог или оног министра.

Али не могу да кријем озлојеђеност због сличних изјава колега, професионалних новинара.

Поштеније би било да се отворено боре на политичкој сцени. Да своју политичку нетрпељивост не проглашавају етичким стандардом у новинарству. Да се не пресвлаче у борце за слободу медија кад без доказа сумњиче све који не деле њихове политичке страхове и партикуларне интересе.

Коментари (2)

Остави коментар
пет

20.03.

2015.

Комнен Коља Сератлић [нерегистровани] у 10:38

Није вама лако главна уреднице

На овај текст у Политици нисте објавили мој осврт. Био је културан, али зато што је био и истинит, нисте га објавили. Ви се понашате кукавички. Имам тај крати осврт, односно сачувао сам га у компјутеру. Нећу да понаваљм тај осврт, овом приликом указујем да нема смисла овај наслов. Гдје Ви живите, ово је Србија и српски народ који има свој језик.Вама би требало, с обзиром какве сте све грешке починили последњих годину дана (ширење срамних карикатура Шарлија, недопустиво сврставање и потурање цијелог УНС-а за лик и дјело О. Бећковић, срамно и увредљиво одржавање Годишње скупштине УНС-а, разни Ваши текстови) забранити да пишете. Ја Вам то јавно и добронамјерно поручујем.

Одговори
чет

19.03.

2015.

Зоран Кузмановић [нерегистровани] у 16:51

Купимо нов спасилачки хеликоптер

Дубоко поштовање страдалим, а искрени презир према свим лешинарима који су, ако ме утисак не вара, једва дочекали својих пет минута. Овим приликом позивам све добронамерне колеге у акцију за набавку новог спасилачког хеликоптера. На тај начин ћемо се достојно одужити страдалим, јер је њихова жртва, на најгори могући начин, указала на проблем застареле војне опреме.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси