Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинарске грешке и теорије завере
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 03. 2015.

Аутор: Ј. Попадић

Новинарске грешке и теорије завере

Пад војног хеликоптера и седам изгубљених живота, међу којима су новорођенче, наши најбољи пилоти и тим медицинских стручњака, проузроковао је још једну полемику у јавности.

 

Новинска агенција Бета је, наиме, у петак у 23.29 часова, објавила вест да је беба стигла у Београд и да је на Аеродрому „Никола Тесла” дочекао тим лекара. Извињење агенције Бета уследило је сутрадан и чланови редакције су навели да су погрешно интерпретирали изјаву др Радоја Симића, директора Института за заштиту мајке и детета. Никаквих скривених намера, тврде у овој агенцији, није било.

– Реч је о људима који раде ноћну смену, у тешким условима. Десила се грешка коју смо покушали да исправимо – изјавио је за наш лист Иван Цвејић, уредник ове агенцијске куће.

Погрешну агенцијску вест пренели су многи медији, између осталих и наш портал „Политика онлајн”. Она се није појавила у штампаном издању нашег листа, већ само на сајту, али то није спречило многе кориснике друштвених мрежа да прошире „информацију” како је „Политика” учествовала у дезинформисању јавности. Портал „Телепромптер”, серијски кршилац етичких норми наше професије, у суботу је „ексклузивно” објавио да је „Политика”, непосредно пре пада хеликоптера, известила да је болесна беба стигла у Београд. „Колеге” из „Телепромптера” нису нашле за сходно да напомену да није реч о вести наше редакције, већ о пренетој Бетиној информацији.

Ускоро су никле нове теорије завере по којим су српски медији били учесници заједничког удруженог подухвата обмањивања јавности у погледу судбине бебе из новопазарске породице Адемовић. Теоретичарима завере добро су послужиле информације да је на сајту „Курира” такође био постављен текст под насловом „Уживо спасавање бебе из Рашке: Хеликоптер Војске Србије слетео на Аеродром „Никола Тесла”, у петак у 21.39 часова. Тај текст је убрзо промењен и сада се на његовом месту налази у потпуности други текст о паду војног хеликоптера. На сајту дневног листа „Ало” појавио се текст под насловом „Изгибоше сви због незреле мајке”, али је и тај наслов убрзо промењен. Међутим, уредник листа „Ало” Душко Вукајловић у суботу је на „Твитеру” написао да су га два сата након пада хеликоптера „моћни људи убеђивали да је хеликоптер слетео и да је беба у болници”. „Њима на душу”, написао је Вукајловић. Са тим се није сложила Бојана Лекић, која је за портал „Истиномер” изјавила да би „волела када би новинари који су објавили нетачну информацију о успешном слетању војног хеликоптера у Београд, јасно казали ко им је рекао да пусте такву вест, јер је то минимум дуга према професији и жртвама настрадалих”. Новинари би, истакла је Лекићева, исто тако требало да јавно иступе и кажу: „Ја сам пустио вест, јер је мени тако рекао Пера Перић.”

Противречне информације појављивале су се и на сајту РТС-а, који је у петак око 21.15 часова објавио да је беба стигла у Клинички центар у Крагујевцу. Десетак минута касније ова информација је „скинута” са портала. Убрзо је уследило и извињење РТС-а уз напомену да је акција спасавања у току.

Љубиша Обрадовић, одговорни уредник интернет портала РТС-а, истиче да никакав налог о пуштању погрешних вести није добио.

– Стварно ми је жао што не могу да потврдим, иако сам целу ноћ био будан и доступан, да ме је било ко од политичара, а посебно премијер Вучић звао и наредио да објавим погрешну вест, што један број критичара очигледно инсинуира и прижељкује. Те ноћи сам комуницирао преко службеног телефона, а листинг је доступан – изјавио је Обрадовић за наш лист.

Информацију о пристизању бебе у Крагујевац пустило је дописништво РТС-а из Краљева, а саобраћајна полиција и Сектор за ванредне ситуације потврдили су ову вест, кажу у дописништву РТС-а у Краљеву.

– Санитет је у неко доба кренуо ка Крагујевцу и око осам часова је требало већ да стигну. Кренули су преко Копаоника, али су застали у месту Миљановци на Копаонику. Вратили су се, али саобраћајна полиција није обавештена о томе. У том тренутку нико у Краљеву није знао да је хеликоптер кренуо по бебу и да је санитет враћен са пута за Крагујевац. Колега који је дежурао испред касарне у којој је слетео хеликоптер није видео летелицу, јер је била магла. Чуо је њен звук, али нисмо знали да је хеликоптер дошао по бебу – изјавила је за наш лист Вера Аксентијевић, дописница РТС-а из Краљева, додајући да се дубоко извињава породицама настрадалих и гледаоцима због ненамерне грешке.

Независно удружење новинара Србије (НУНС) јуче је оценило да је „недопустиво информисање грађана које се заснива на унапред сроченим саопштењима или смишљеним сценаријима који доводе читаоце, слушаоце, гледаоце у заблуду”. НУНС је истакао да је одговорност појединачна и да „сваки медиј треба да преиспита начин на који је извештавао о рушењу хеликоптера”.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси