Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РТВ спремна за дигитализацију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 03. 2015.

Извор: РТВ

РТВ спремна за дигитализацију

Иако је померен рок за почетак гашења аналогног телевизијског сигнала, Радио телевизија Војводине одавно је спремна за дигитализацију. Према ранијем плану, аналогни сигнал требало је да буде угашен прво у Вршцу крајем фебруара, али је то померено на 30. март.

 

Када је у питању додела бесплатних сет топ боксова за најугроженије категорије становништва, тендер за њихову набавку је обустављен. Из Министарства телекомуникација уверавају да ће и то бити решено на време.

Програме наше и других телевизија у дигиталном формату, прво је требало да виде Вршчани, којима је према плану већ крајем фебруара требало да буде искључен дигитални сигнал.

Међутим, мораће да сачекају још који дан, па ће у бољем квалитету слике уживати од 30. марта, а од средине маја и сви други грађани Војводине. Што се наше куће тиче, урадили смо све што је било потребно да бисмо омогућили дигитално емитовање.

"Оба наша програма ТВ 1 и ТВ 2 су у мрежи која се емитује за територију Војводине, тако да што се тога тиче ту више ништа не можемо да урадимо", рекао је Добривој Трнинић, помоћник генералног директора РТВ-а за емисиону технику.

Да би тв програме гледали дигитално, никакве додатне уређаје не морају да купују гледаоци који имају кабловску мрежу, ИПТВ или сателитску антену. Уколико користите само собну или кровну антену, биће вам потребан или нови телевизор са ознаком дигитал ТВ или уређај – сет топ бокс.

Социјално угроженом становништву те уређаје бесплатно би требало да додели Министарство телекомуникација. Али, тендер за њихову набавку је због техничких појединости обустављен.

"Сада прилазимо неким новим начинима како да набавимо сет топ боксове за наше грађане. Односно разматра се варијанта ваучера или било какве друге набавке", рекла је Ирини Рељин, помоћница министра трговине, туризма и телекомуникација.

Како функционишу ти уређаји али и шта нам доноси дигитализација биле су теме и међународне научне конференције одржане на Факултету техничких наука, коју је организовао Институт за рачунарску технику и рачунарске комуникације чији стручњаци су правили софтвере за сет топ боксове великих светских брендова.

"Институт РТ РК већ десет година развија софтвер за дигиталну телевизију, на жалост у Србији нема коме да га прода, продаје га напоље, само као један мали пример рецимо оператери у Швајцарској користе сет топ боксове са софтвером из Новог Сада", нагласио је Професор ФТН-а Миодраг Темеринац.

Осим лепе слике, одложеног гледања емисија, снимања и бирања језика, дигитализација може помоћи и у обнови индустрије у Србије,односно отварањунових радних места, сматра професор Темеринац. Управо новосадски Институт РТ РК намерава да прошири посао, а самим тим и свој тим.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси