Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Бранкица Станковић међу 10 најбољих
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 03. 2015.

Аутор: Ј. Д. Извор: Данас

Бранкица Станковић међу 10 најбољих

Уредница емисије Инсајдер и новинарка ТВ Б92 Бранкица Станковић нашла се међу десет најинспиративнијих новинарки на свету, према мишљењу Репортера без граница (RWB). Поводом Међународног дана жена, који је широм света обележен 8. марта, RWB су одали почаст новинаркама из различитих крајева света, које, како је наведено, говоре о свом послу, посвећеношћу и суочавању са специфичним изазовима и опасностима.

 

Репортери без граница описали су Станковићеву као новинарку која „плаћа високу цену јер се усудила да разоткрије корупцију, везу између криминалног подземља са српским политичарима и бизнисменима“.

„Током година су претње расле до те мере да је од 2009. обезбеђују четири полицајца.

Министарство унутрашњих послова наредило је ову неугодну, али неопходну меру у време када је Станковићева била мета огромног броја претњи и увреда, поготово на друштвеним мрежама“, указали су Репортери без граница.

Након епизоде „Инсајдера“ о неуспеху правосудног система да се суочи са злочинима екстремних навијача београдског фудбалског клуба Партизан, лутка на надувавање која је представљала Станковићеву појавила се на трибинама стадиона 16. децембра 2009. током међународне утакмице са Шахтјором из Доњецка.

Присталице су скандирале да ће доживети исту судбину као Славко Ћурувија, новинар који је убијен 1999. На крају су изболи лутку. Станковићева није одустала, указују RWB, од свог истраживачког новинарства, упркос претњама и ограничењима због полицијске пратње, а написала је и књигу „Инсајдер: Моја прича“ 2013.

Иначе, те године се нашла и на листи хероја RWB, а уручена јој је и награда за храброст у новинарству од Женске међународне медијске фондације.

У међувремену, њена емисија „Репортер“ је до даљњег одложена због, како је саопштила ТВ Б92, угрожене безбедности новинара те медијске куће. Станковићева је раније затражила од МУПа да јој укине полицијско обезбеђење.

Међутим, министар Небојша Стефановић је нагласио да ће МУП наставити да је штити, „јер је безбедносно угрожена и постоје објективни разлози за пружање такве врсте заштите“.

Стефановић је, на седници скупштинског Одбора за унутрашње послове и одбрану, изјавио да полиција штити поједине новинаре са ТВ Б92, као и да нико из тог медија није обавестио МУП о отказивању емисије „Репортер“.

То је њихова одлука и ја се у то не мешам нагласио је Стефановић и додао да полиција не саопштава која се лица штите, као ни када престане та заштита, јер би тиме могла да буде угрожена њихова безбедност. Иначе, осим Бранкице Станковић, најинспиративније новинарке према мишљењу Репортера без граница су Кадиђа Исмајилова из Азербејџана, Ла Ла Тај из Бурме, Фарида Негзад из Авганистана, Нушин Ахмнди-Хоршани из Ирана, Соланж Лусику Нсимире из Доминиканске Републике Конго, Мае Азанго из Либерије, Марсела Турати из Мексика, Зајна Ерхаим из Сирије и Фатима Ал Ифрики из Морока.

Жртве застрашивања и претњи

У неким друштвима се то да жена буде новинарка сматра „кршењем друштвених норми“, и може доћи до одмазде, указују Репортери без граница (RWB).

„У професији, која је и даље углавном мушка, многе жене одбијају да говоре о конкретним проблемима и опасностима којима су изложене. Међутим, у студији Међународне женске медијске фондације, 997 новинарки је изјавило да су биле жртве застрашивања, претњи и злоупотреба.

У трећини тих случајева, особа одговорна за то је био њихов шеф. Скоро половина је била подвргнута сексуалном узнемиравању“, наводе РWБ у образложењу одлуке ко су десет најинспиративнијих новинарки на свету, међу којима се нашла и Бранкица Станковић.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

13.03.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 18:37

ha ha ha

Kakav vic! Siti smo se ismejali. Bas vam hvala sto ste nas zasmejali.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси