Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Брасер: Проблем власништво над медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 03. 2015.

Извор: Танјуг, РТВ

Брасер: Проблем власништво над медијима

Председница Парламентарне скупштине Савета Европе Ан Брасер изјавила је данас да је један од великих проблема, што се тиче медија у Србији, власништво над медијима и додала да је у Београд дошла да би учила о Србији, а не да би спроводила било какав мониторинг. Ан Брасер је на предавању студентима Факултета политичких наука рекла да ће са српским властима разговарати о власништву у медијима, уз оцену да се, када се јасно зна ко је власник, може обезбедити плурализам, као једини пут за слободу медија.

 

Није то проблем само овде, имали сте ситуацију у Италији, када је премијер Силвио Берлускони имао већину медија, изјавила је Ан Брасер.

Она је оценила да је Србија доста напредовала и ратификовала велики број конвенција Савета Европе, али је додала да се рад никад не завршава.

Не можете људска права узимати здраво за готово, а једно од тих права је и слобода медија, рекла је Ан Брасер.

Она је изјавила да у Србији има посла што се тиче власништва у медијима, као и заштите новинара, али не само у Србији, већ и свуда у свету.

Ан Брасер је најавила да ће разговарати са министром спољних послова Србије и председавајућим Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) Ивицом Дачићем о председавању том организацијом.

На питање какав однос Савет Европе има према Косову, Ан Брасер је одговорила да та организација поштује Резолуцију 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

Зато Косово није члан Савета Европе. Могуће је да буде захтева са Косова за чланством, али све зависи од региона и зато је за мене било важно да дођем. Била сам у Хрватској, сада сам овде, после идем у Босну и Херцеговину да осетим регион, рекла је Ан Брасер.

Она је изјавила да је највећи изазов за Савет Европе украјинска криза.

Ради се о ситуација у којој једна чланица Савета Европе анектира део територије друге чланице, константовала је Ан Брасер.

Територијални интегритет је један од основних принципа којим се водимо и у априлу смо, после анексије Крима, одлучили да суспендујемо гласање руских делегата у Парламентарној скупштини, док се ситуација не преокрене, рекла је Ан Брасер, додавши: У јануару смо обновили акредитиве руских делегата, иако су санкције према њима и даље на снази, али су они одлучили да не сарађују са нама.

Савет Европе не одустаје од извештаја Дика Мартија

Савет Европе није одустао од утврђивања истине о наводима специјалног известиоца Парламентарне скупштине СЕ Дика Мартија о трговини органима на Косову, рекла је данас председница ПС СЕ Ан Брасер.

"Ми никад не одустајемо", рекла је она на Факултету политичких наука где је одмах по доласку у Београд одржала предавање студентима о Савету Европе.

Према њеним речима, важно је да се утврди истина о несталима и да СЕ наставља рад у том правцу. Она је такође истакла да се СЕ у односу према Косову руководи Резолуцијом УН 1244.

"Косово није члан Савета Европе", рекла је Брасер, не одбацујући, међутим, могућност да се то једног дана догоди.

"Захтев Косова постоји, али то зависи од региона, не треба да журимо", додала је она напомињући да ЕУ има другачији приступ од СЕ и да је потребно пронаћи заједничко решење.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси