Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "Српски екран" у запећку
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 03. 2015.

Извор: РТВ

"Српски екран" у запећку

Државни медији у Мађарској улазе у нову фазу. По оцени опозиције, а и Брисела, ради се о наставку претварања јавног сервиса у пропагандно средство владајућих странака, а негативне последице ће осетити и мањинска гласила – укључујући и "Српски екран", који се годинама емитовао на Првом програму Мађарске телевизије.

Нова етапа у раду и организацији државним медија у Мађарској почиње, не случајно, 15. марта, на дан великог државног празника. Тог дана је, далеке 1848, почела револуција против Хабсбуршке монархије, са Лајошем Кошутом и Шандором Петефијем на челу.

Свечаност испред Националног музеја у Будимпешти директно ће преносити М1, Први програм Мађарске телевизије, чиме ће започети његов нови живот. Према оцени утицајног "Непсабадшага" ради се о историјском догађају за ту медијску кућу, равном оном из 1957. када је МТВ и основана и укључењу комерцијалних телевизија у етар четири деценије касније.

"У тој реорганизацији наша емисија је добила нови термин емитовања, у 6 ујутро на каналу Дунав, а реприза ће бити истог дана на Дунав Свет, који је сателитски. Тако је наша емисија гурнута на други колосек и врло лако може да останемо без гледалаца", Снежана Миливојевић, уредница „Српског екрана.

Укидају се, сем тога, регионална студија у Сегедину и Печују, која ће прећи у приватне руке. То ће, нема сумње, погодити и српски радио програм у Печују, који се емитовао два сата дневно, а будућност му је неизвесна.

Опширније о овој теми у емисији “Свет око нас”, која се емитује на Радио-телевизији Војводине одмах после Дневника.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси