Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Како су уништене Кикиндске*
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 03. 2015.

Аутор: Жељко Бодрожић Извор: Данас

Како су уништене Кикиндске*

Лични став - Читајући "Извештај о власничкој структури и контроли медија" Савета за борбу против корупције, прокључао сам од беса и заплакао од муке. Буквално је тако било, пошто сам већ слуђен чињеницом да новине које водим у овом тренутку немају више начина да излазе због принудне наплате коју нам је наметнула Пореска управа, па ме је сазнање како су одабраним медијима, пре свега Пинку, порески дугови пролонгирани и опраштани - дотукло.

Већ три месеца рачун издавача "Кикиндских" је у блокади због дуга за аконтацију пореза на добит. Нисмо успели од септембра прошле године, када смо утврдили грешку, до пре две недеље да жалбама и молбама убедимо руководиоце филијале Пореске управе у Кикинди и Регионалног одељења у Новом Саду како нам је обрачуната аконтација 150 пута већа од стварне и како нема смисла да нам се та сума наплаћује. На основу наше измењене пореске пријаве предате у септембру, признато нам је једино да од октобра плаћамо аконтацију у висини од 482 динара, али већ обрачуната аконтација (месечно преко 73.000) за првих девет месеци у 2014. години, без обзира што се ради о утврђеној грешци - мора бити плаћена.

Тако су порезници 1. децембра 2014. године донели решење о принудној наплати са рачуна издавача "Партизанска штампа доо". Платили смо или нам је скинуто са рачуна до сада скоро 300.000 динара, а дугујемо још око 400.000 (камата свакодневно увећава дуг, а он расте и због неплаћених пореза и доприноса за плате у претходна три месеца).

Нису успели да нам помогну ни министар Иван Тасовац ни његов помоћник Саша Мирковић, који су се заинтересовали за случај и обратили се Пореској управи, али им је одговорено да је тако како је, и тачка. Након састанка у Министарству схватио сам да су наше пореске аконтације муњом у камен уклесане и да не постоји нико ко их може поништити.

У Пореској управи у Кикинди ми је објашњено да по истеку рока за предају завршних извештаја за 2014. годину (крај јуна), ако се утврди да смо по аконтацијама платили више него што је дефинитивно утврђени порез на добит, имамо право да тражимо повраћај новца или да нам тај више плаћени порез остане у претплати. А по нашим билансима, што виде и у Пореској управи, наш порез на добит у 2014. години износиће око 6.000 динара, а уколико исплатимо све што нам се у овом тренутку потражује принудном наплатом, имаћемо у претплати преко 600.000 динара?!

Међутим, ми немамо пара да исплатимо обрачунате аконтације, а због те блокаде у јануару смо били лишени могућности да конкуришемо на општинском конкурсу за медијске пројекте, почетком фебруара нисмо могли да предамо понуду на јавном тендеру Општине за оглашавање, као ни пројекат на конкурсу Министарства културе и информисања, и на концу - не можемо више ни да издајемо новине (у претходна три месеца смо исцрпли сав новац са трезорског рачуна, који није блокиран, а и захваљујући пријатељима Кикиндских и разумевању штампарије "Форум" одштампали смо неколико бројева) - немамо за штампу, искључени су нам телефони и интернет, немамо плате и хонораре, дугујемо за кирију...

Значи, због пореског дуга, који и није дуг, већ је претплата за порез на добит, Пореска управа нас је без милости удавила!

У одговору на нашу жалбу, начелник Регионалног одељења ПУ из Новог Сада Јован Керавица, између осталог, цитира Закон о пореској управи и пореској администрацији, и наводи да Пореска управа "може у целости или делимично одложити плаћање пореског дуга под условом да његово плаћање на дан доспелости представља за пореског обвезника непримерено велико оптерећење и наноси битну економску штету".

Може, али за нашег издавача, по свему судећи, то не важи, иако је овај члан Закона о пореској управи као написан за наш случај, ако већ неће да нам признају позивање на грешку и даљу беспредметност наплате аконтација.

Али, како открива поменути "Извештај о власничкој структури и контроли медија", Савета за борбу против корупције, за неке повлашћене медије, пре свега за Пинк и Жељка Митровића, који имају стварне пореске дугове (а не аконтативне), порезници су се потрудили да искористе ваљда све чланове свих закона који омогућавају одлагање принудне наплате (прочитајте Извештај и уверите се, стране 143-153).

Прошлог петка, 27. фебруара, одштампали смо 848. број Кикиндских, а за наредни, уколико се не деси неко чудо, немамо решење. Вртимо се у зачараном кругу и остаје нам, изгледа, да тихујемо до јула и да тада тражимо од Пореске управе повраћај новца, па ако се и кад се одобровоље да врате отето, тек онда да покушамо да обновимо новине.

Аутор је оснивач и уредник Кикиндских

*Преузето са сајта autonomija.info

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси