Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дигитални метеж
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 03. 2015.

Аутор: Жељко Пантић Извор: Данас

Дигитални метеж

-Дигитализација у Србији ће бити готова 17. јуна ове године, хтели ми то или не, као последица међународно преузетих обавеза Србије, тако да гледање телевизије путем аналогних антена више неће бити могуће.

Чињеница да је овај процес толико година одлаган унедоглед узима свој данак, тако да уопште не чуди што смо поново као држава ушли у очајнички цајтнот због просте чињенице да је Комисија за заштиту конкуретности оборила набавку сет ап боксова за више од 100 хиљада социјално угрожених домаћинстава

-Тако уместо да само министарство законски уреди систем такозваних must carry кабловских канала које ће сви кабловски оператори бити обавезни да преузимају под условима које расписује РЕМ, имамо прави дигитални метеж и отворени рат оператора кабловске телевизије. И као да није доста, овакав дигитални метеж довео је до тога да велики део тржишта ТВ оглашавања, посебно на прекограничним ТВ каналима, почиње да клизи потпуно ван пореског система Србије, тако да посебно Бугарска постаје кључна база у коју се пумпају милиони неопорезованог новца на име оглашавања компанија из Србије на различитим прекограничним ТВ каналима

Ко је прав, ако је крив, на крају мање је важно, оно што се суштински своди на крају је резултат, а резултат једног у низу гафова ресорног министарства телекомуникација јесте потпуна пометња у јавности, могућа тужба Ориона који је већ платио набавку сет ап боксова, која је сада оборена, али и пуно других питања везаних за избор поштанског оператора који ће испоручивати те сет ап боксове, ако их уопште и буде.

Овај проблем са Комисијом за заштиту конкурентности само је један од проблема у процесу набавке сет ап боксова. За разлику од практич но свих европских држава које су процес дигитализације искористили за подизање прихода државних пошта, ресорно министарство је под крајње сумњивим околностима пректично избацило Поште Србије из процеса доставе сет ап боксова, иако су Поште Србије једина државна институција која својом мрежом објеката једина покрива целу територију Србије.

Опције испоруке сет ап боксова пребачене су на понуђача опреме, а понуђачи опреме немају обавезу да ангажују лиценциране поштанске операторе, тако да је Србија овим вештим маневром министарства телекомуникација постала де факто једина држава Европе у којој процес дигитализације не реализује државна пошта као поштански провајдер, који треба да испоручи сет ап боксове управо у оним руралним срединама и забитима Србије, где једино још поштари редовно залазе.

Да не говоримо да је сам процес дигитализације, у претежном броју држава Европе, реализован по моделу који укључује ангажман државних предузећа емисионе технике, државне поште и државне телекомуникационе компаније, док је у Србји цео процес дигитализације тако скројен као да је неко намерно хтео да максимално смањи све државне приходе, и уједно максимално повећа приходе свих осталих. Ако се овоме дода крајње нејасан однос ресорног министарства са Рателом, и практично трајно потписивање свих бланко чекова овог по много чему озлоглашеног регулаторног тела, које уз одобрење ресорног министарства троши милионе евра државног новца на необјашњиво високе трошкове пословног простора, службених путовања и сличних издатака, постаје јасно да је само питање времена када ће нека будућа борба против корупције добити своје главне јунаке управо у овом министарству и Рателу.

Целој ИЦТ индустрији коалиција ресорног министарства и Ратела пректично преко ноћи наметнула је вишемилионски намет сулуде ресертификације општеприхваћеног европског ЦЕ сертификата, Рател на суду различите телевизије туже за одштету која се мери милијардама динара због серијске доделе неисправних ТВ фреквенција, без икакве озбиљне реакције ресорног министарства, тако да се најновија прича о дигитализацији и аферама око сет ап боксова, потпуно уклапа у једну врло мрачну слику.

Логични део те мрачне слике је понашање Тање Матић, државне секретарке министарства телекомуникација, која се под објашњењем да није обавештена, једноставно није појавила на конференцији Данас конференс центра, упркос писменој потврди кабинета министра Љајића да ће управо она бити говорник министарства. Да овде нема ничег личног, говори и податак да је ово само један од великих догађаја у последњих неколико недеља на којима се у последњих пет минута пред почетак, јављало како од доласка Тање Матић нема ништа, и како уместо ње нико из ресорног министарства неће доћи.

Тако се афере множе, ароганција државних чиновника расте, а проблеми који прате процес дигитализације прете да постану практично нерешиви. Посебну причу представља сама медијска кампања којом се, као, промовише дигитализација, и која је толико јасна и прецизна да уопште не би требало да нас зачуди ако десетине хиљада грађана који живе у руралним срединама о дигитализацији буду обавештени тако што ће им најкасније до 17.јуна једноставно нестати ТВ сигнал, тако да ће наши старији грађани који једва читају, пре схватити да им се покварио телевизор, него што ће схватити да неко министарство треба да им мимо поштара, достави нешто што се зове сет ап бокс, што чак и да знају шта је, практично нико не зна да сам инсталира.

А поред испоруке, ни услуга инсталације сет ап боксова није прецизирана, тако да ће стотине хиљада немоћних, старих људи који живе на селу, бити осуђено да се под старе дане сами сналазе и постану технолошки експерти, ако желе да и даље имају за њих једини прозор у свет, а то је ТВ програм.

Последице овако хаотичне дигитализације иду много даље од сет ап боксова. Када је реч о самом тржишту кабловске телевизије, ту влада прави зов дивљине, међусобни рат кабловских оператора постаје све оштрији, практично сваки оператор има своје програме, које онда брани неемитовањем сличних програма које емитују други кабловски оператори, тако да тренутно имамо потпуни хаос у коме је тешко и испратити ко је с ким у рату, и ко кога напада.

Телеком Србија скоро пуних шест година ратује са СББом око спортских канала Арена Спорт, СББ је у сукобу са Коперникусом због скидања свих КЦН канала са листе СББ, што је последица одбијања Коперникиса да плати стављање Н1 и ТВ Гранд канала на листу Коперникуса.

Тако уместо да само министарство законски уреди систем такозваних муст царрy кабловских канала које ће сви кабловски оператори бити обавезни да преузимају под условима које расписује РЕМ,имамо прави дигитални метеж и отворени рат оператора кабловске телевизије.

И као да није доста, овакав дигитални метеж довео је до тога да велики део тржишта ТВ оглашавања, посебно на прекограничним ТВ каналима, почиње да клизи потпуно ван пореског система Србије, тако да посебно Бугарска постаје кључна база у коју се пумпају милиони неопорезованог новца на име оглашавања компанија из Србије на различитим прекогранич ним ТВ каналима. Ти страни канали врхунске ТВ продукције због овог метежа сада зарађују двоструко: и тако што самим кабловским операторима наплаћују своје програме, и тако што без пореза наплаћују компанијама из Србије оглашавање на тим каналима.

Једини који на овоме не добија ништа је буџет Србије, а једини који губе све су локални ТВ емитери из Србије, који се и даље мазохистички држе законских обавеза плаћања пореза, Закона о оглашавању, легалном запошљавању и плаћању запослених.

У исто време, по моделу Суперхика, у Србији постоји потпуна анархија у којој се узима сиромашнима да би се дало богатима, у којој се онима који глобално ионако зарађују милијарде, додаје и који милион из Србије, да им се нађе, док се онима који у Србији годинама и деценијама емитују ТВ програм узима и последњи динар.

Управо зато, процес дигитализације у Србији само је још један подсетник да нема тог глобално позитивног процеса који државна бирократија неће преокренути у своју сушту супротност, и да нема те шансе која је толико велика, да је Србија као држава не може пропустити.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

09.03.

2015.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 11:27

Sankcije

Za vasu informacuju, u Zakonu o potvđivanju Završnih akata Regionalne konferencije o radio – komunikacijama za planiranje digitalne terestrijalne radiodifuzne službe u delovima Regiona 1 i 3, u frekvencijskim opsezima 174-230 mhz i 470-862 mhz (RRC-06) - http://www.propisi.com/slu%C5%BEbeni-glasnik-rs-me%C4%91.-ugovori.html, nisu propisane sankcije kojima se obezbedjuje primena ovog zakona, tako da digitalizacija TV ne mora biti zavrsena do 17. juna 2015.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси