Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Стерфановић: Полиција штити, а не коментарише
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 03. 2015.

Извор: Дневник, Танјуг

Стерфановић: Полиција штити, а не коментарише

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је јуче да полиција штити све оне за које се процени да су безбедносно угрожени, али да то не коменатирше јер би тиме угрозила њихову безбедност. На питање о написима појединих медија о обезбеђењу новинарке Телевизије Б92 Бранкице Станковић, Стефановић је рекао новинарима да би био неодговоран када би информације о било којој штићеној личности саопштио јавности.

 

 

Што се тиче различитих информација која се тичу безбедности различитих лица, био бих неодговоран када бих те информације делио са широким аудиторијумом зато што бих тиме угрозио безбедност тих лица нагласио је он.

Стефановић је рекао и да не може утицати на то шта ће медији да објављују, нити да се „свакога дана појављујем и потврђујем или демантујем то што је написано јер би тиме такође угрозио безбедност штићених лица".

Какве сам измишљотине читао о себи и гледао на различитим медијима, могу поуздано да кажем да у Србији нема медија који је близак власти... да не причамо о ономе шта су писали о Александру Вучићу јер било би неумесно да то уопште понављам рекао је он на београдском аеродрому.

Стефановић је истакао и да не жели да говори о томе да ли неко има обезбеђење или нема и зашто му је та мера успостављена јер „то и није ствар која се тиче шире јавности већ процене безбедносних структура".

За свакога за кога верујемо да постоји одређена угроженост а ми процењујемо због чега и какав је ниво те угрожености ми одређујемо обезбеђење рекао је он.

Стефановић је, уз напомену да говори уопштено а не о конкретном случају новинарке ТВ Б92, најавио и неке промене у режиму обезбеђења личности.

Инсистираћу на томе да безбедност оних који су штићени ради Управа за обезбеђење личности и објеката, као што се то ради свуда у свету рекао је он.

По Стефановићевим речима, нигде специјалне јединице не чувају било коју личност „па тако ни у Србији специјалци неће било коме бити бебиситерке".

Он је додао и да нема ништа против тога да људи из специјалних јединица пређу у јединицу која ће се бавити обезбеђењем личности, ако ће се штићене личности тако осећати безбедније.

Специјална јединаца а убудуће ће бити једна специјална јединица у Србији ће се бавити противтерористичким дејствима као и свуда у свету, а неће се бавити обезбеђењем рекао је он. Стефановић је објаснио и да полиција обезбеђује штићену личност, „односно, упутимо штићену личност шта су безбедносне претње које по њу постоје".

По његовим речима, „свака безбедносно штићена личност има право да се одрекне обезбеђења ако сматра да су полицијске процене лоше или ако сматра да то не постоји".

Стефановић је навео и да „свака од тих личности у сваком тренутку може писаним путем да се одрекне обезбеђења", додавши да то до сада није урадио нико од њих.

Не позивам их да то ураде пошто ће угрозити себе јер ако им ми (полиција) кажемо да су угрожени, онда и јецy, и ја их молим да верују тој процени и да пусте да урадимо свој посао казао је он.

По његовим речима, некада те претње нису бруталне и драстичне да би јавност то олако схватила, „али латентна претња је претња и ми не желимо да било ко у Србији буду угрожен".

Бранкица Станковић затражила да јој се укине обезбеђење

Ауторка емисије „Инсајдер" Бранкица Станковић упутила је јуче захтев МУПу Србије да јој на личну одговорност укине полицијско обезбеђење, због негативне кампање против ње, у којој се поставља питање због чега јој је то обезбеђење додељено, преноси Б92.

Како је наведено, у образложењу захтева којим Бранкица Станковић тражи да јој се укине обезбеђење, између осталог се наводи да је ово земља у којој су убијени новинари Славко ћурувија, Милан Пантић и Дада Вујасиновић, као и премијер Србије Зоран Винђић и баш зато, као новинар чија је безбедност по званичним подацима угрожена, сматра да је недопустиво да представници државе не реагују на бројне неистине у кампањи коју воде они који су сличну ствар већ радили и 2002. године.

„Свима је познато, а и вама, по доступној новинској архиви, да су баш поједини новинари и таблоиди пре убиства премијера Србије водили сличну кампању.

Њихове новине тада су биле пуне текстова с насловима: 'Кога се то Бинђић плаши?', 'Шта ће Бинђићу обезбеђење?', и тако даље", навела је Бранкица Станковић.

У њеном допису такође се каже да сматра недопустивим игнорисање када се Јавно оспорава одлука државе да на основу процене безбедности некоме додели обезбеђење.

„Таквим ћутањем држава показује сву своју немоћ, а самим тим доводи до додатног угрожавања нечије безбедности. Због свега наведеног, немам избора него да затражим да ми, на сопствену одговорност, у најкраћем могућем року, укинете обезбеђење јер је то очигледно и био циљ целе ове кампање", наводи се у допису Бранкице Станковић. 

Контрола докумената по европским стандардима

Министар унутарашњих послова Небојша Стефановић јуче је на београдском аеродрому „Никола Тесла" обишао припаднике Граничне полиције који раде на систему за контролу докумената, и поручио да српска полиција постаје све способнија да ради те послове у складу с европским стандардима.

Стефановић је након разговора с припадницима Граничне полиције, који су уз помоћ амбасада Француске и Немачке завршили одговарајућу обуку, најавио да ће МУП наставити да улаже у обуку људи, али и у савремену технику. Хоћемо да покажемо да су Република Србија и њена полиција чврст, јак и поуздан партнер који може на адекватан начин заштитити своју границу и пружити асистенцију и свима у окружењу казао је он.

По његовим речима, у прошлој години на српским границама откривено је око 400 лажних страних докумената, од чега четвртина на београдском аеродрому. Министар је изразио задовољство што до сада није било фалсификованих српских путних исправа што показује да су урађене добро. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси