Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ћорилићу и Витезовићу уручена "Вибова награда"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 03. 2015.

Аутор: А. Бојовић Извор: Политика

Ћорилићу и Витезовићу уручена "Вибова награда"

Награда „Владимир Булатовић Виб”, коју сваке године традиционално додељује лист „Политика” најбољем младом сатиричару, уручена је јуче афористичару из Лознице Ненаду Ћорилићу.

 

Ову одлуку једногласно је донео жири у саставу Витомир Вита Теофиловић (председник), Владимир Драмићанин, Зефирино Граси, Петар Мићковић и Драгутин Минић Карло.

Признање за укупан допринос српској сатири, која се додељује сваке пете године, такође, по једногласној одлуци жирија добио је Милован Витезовић. Председник жирија Витомир Теофиловић истакао је да се Ненад Ћорилић већ првим својим књигама на достојан начин укључио у нашу богату афористичку традицију.

- Управо је 220 година од штампања прве збирке српских афоризама „Мали буквар за велику децу” Љубомира Максимовића. Ово симболичко подсећање на почетке наше афористике није случајно. Ћорилићеви афоризми успешно оваплоћују тај велики лук, чији један крак сеже у народне изреке и вуковски језик, а други се, преко класика наше сатире Домановића, Змаја, Нишића, Виба ослања на данашње корифеје нашег афоризма - Баљка, Витезовића, Чортића, Симића - рекао је Теофиловић.

„Вибову награду” Ненаду Ћорилићу уручио је Никола Тркља, генерални секретар редакције листа „Политика”.

- Велика част и задовољство је бити добитник награде која носи име Виба. Он је како су сами афористичари у једном истраживању рекли највећи сатиричар свих времена. Ја ћу се трудити да прочишћавам језик и своје писање на начин да се колико год је то могуће приближим Вибу - захвалио је Ћорилић.

Награду за укупан допринос српској сатири, Миловану Витезовићу уручила је Љиљана Смајловић, главна и одговорна уредница „Политике”.

- Као сатиричар Витезовић је разноврстан и врло плодан. Перо је најпре оштрио у омладинској штампи, а убрзо потом на велика врата ушао је у легендарни и тада високотиражни лист за хумор и сатиру - „Јеж”. Својим особеним даром показао је колико афоризам, малена и наоко једноставна форма, може да има значењских слојева и стилских нијанси - образложио је председник жирија зашто је награда отишла у Витезовићеве руке.

Милован Витезовић је захвалио на награди и подсетио се својих афористичких почетака и познанства са Вибом. - Виб је био геније свога доба. Укупну захвалност бих посветио њему, а посветио бих и „Политици”.

Према „Политици” сам посебно сентименталан. Први пут у сатири сам се огласио на страницама „Политике Експрес”, која је 1964. године покренута као вечерњи лист. За неколико месеци стигла је до тиража од 250.000 примерака. А Влада Булатовић Виб је био човек који је у тим првим бројевима дизао тираж „Експреса”. Имао је рубрику која се звала „Вибов речник”.

Прављена је енциклопедијски и ишла је азбучно. Ти текстови су били уоквирени и људи су их исецали. Носили су у новчанику и кад је год требало, да нешто паметно цитирају, то су читали. Сећам се како сам са свеском афоризама дошао у „Политику”. Ушао сам у зграду, пронашао Виба и дао му ту свеску. Он ме је погледао, прочитао је афоризме и рекао ми: „За сада имаш добро презиме.” То је био његов поздрав са мном. После три дана изашла су три афоризма потписана мојим иницијалима. Ја сам био уверен да су сви знали да сам то ја. Додуше сутрадан сам одмах подигао и хонорар - присетио великог Виба и својих афористичких почетака Витезовић. 

Коментари (1)

Остави коментар
пон

09.03.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 17:36

ukras na glavi

Jel ja to vidim cvet u kosi Ljiljane Smajlovic?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси