Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Бранкица Станковић тражи да јој укину обезбеђење
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 03. 2015.

Аутор: Д. Д. Извор: Данас

Бранкица Станковић тражи да јој укину обезбеђење

Бранкица Станковић, ауторка Инсајдера, упутила је јуче захтев МУП Србије да јој, на личну одговорност, у најкраћем могућем року, укине полицијско обезбеђење. Њој је обезбеђење додељено одлуком надлежних институција 2009. године.

 

Разлог за овакав допис је, између осталог, и то што је последњих неколико дана, после емитовања емисије Репортер о малверзацијама у српском фудбалу, почела негативна кампања против Станковићеве, у којој се поставља питање због чега јој је додељено обезбеђење, објавио је Б92.

Како се наводи, у кампањи до сада предњачи лист Информер, чији је власник Драган Ј. Вучићевић, али и Небојша Човић и Милорад Вучелић, који су у емисији " Тешка реч" Телевизије Пинк, исмевали и доводили у питање одлуку државе да се новинарка стави под 24часовну заштиту, што се практично може сматрати као отворен позив на линч новинара.

У образложењу захтева којим Бранкица Станковић тражи да јој се, на сопствену одговорност, укине обезбеђење, између осталог се наводи да је ово земља у којој су убијени новинари Славко Ћурувија, Милан Пантић и Дада Вујасиновић, као и премијер Србије Зоран Ђинђић и да баш зато, као новинар чија је безбедност према званичним подацима угрожена, сматра да је недопустиво да представници државе не реагују на бројне неистине у кампањи коју воде они који су сличну ствар већ радили и 2002. године.

"Свима је познато, а и вама, према доступној новинској архиви, да су баш поједини новинари и таблоиди пре убиства премијера Србије водили сличну кампању. Њихове новине тада су биле пуне текстова са насловима: "Кога се то Ђинђић плаши?", "Шта ће Ђинђићу обезбеђење?", итд... Пре убиства Славка Ћурувије у дневнику РТС-а је прочитан коментар новинара "Политике", који је био позив на линч и припрема терена за оно што ће се догодити. Таквих примера је доста и баш зато сматрам да је недопустиво игнорисање када се јавно оспорава одлука државе да на основу процене безбедности некоме додели обезбеђење. Таквим ћутањем држава показује сву своју немоћ”, наводи Станковићева. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси